Matovič vydiera podaním demisie, ak z plošného testovania nič nebude
17 | 10 | 2020 I Natália Sollárová

Premiér Igor Matovič v sobotu zverejnil tri týždne tajný plán na celoplošné testovanie Slovákov. Jeho cieľom je odhaliť vysoko infekčných ľudí a sploštiť prudko rastúcu krivku počtu infikovaných. Je presvedčený, že tým môžeme zabrániť úplnému „lockdownu“ krajiny.


„Som ochotný od tohto plánu upustiť, ale bude to spojené s mojou demisiou. Ak by chcel na mňa niekto vyvinúť tlak, že touto cestou nepôjdeme, ja sa pod to nepodpíšem,“ povedal Matovič na margo prípadného neúspechu celoplošného testovania.

„U nás bude na sto percent lockdown, zatvorenie krajiny, ak nenaberieme odvahu na takýto experiment. Ak všetci darujeme Slovensku jeden víkend pol hodinu a druhý víkend pol hodinu, tak sa mu vyhneme,“ vyhlásil ďalej premiér. Zároveň uviedol, že v prípade úspechu tohto projektu by sme mohli byť inšpiráciou aj pre ostatné krajiny. Záujem údajne prejavilo Nemecko, keď Matovič svoj zámer spomenul kancelárke Angele Merkelovej.

Fica zaujíma pri celoplošnom testovaní názor odborníkov
Predsedu opozičného Smeru-SD Roberta Fica zaujíma pri celoplošnom testovaní na nový koronavírus názor odborníkov. Uviedol to vo videu na sociálnej sieti ako reakciu na vyhlásenie predsedu vlády Igora Matoviča (OĽANO), že sa na Slovensku uskutoční... Čítať ďalej
17 | 10 | 2020 | TASR


Informácia o plošnom testovaní bola podľa Matoviča utajovaná okrem iného kvôli tomu, aby antigénové testy niekto nevykúpil. Podľa jeho slov ich má štát zaobstarať približne 13 miliónov kusov.

Podpredseda vlády a minister hospodárstva Richard Sulík premiérov návrh napriek predchádzajúcim nezhodám podporil. Na svojom facebookovom profile v sobotu ľudí vyzval, aby sa na testovaní zúčastnili. „Testy sú kúpené, na Dušičky pretestujeme všetkých obyvateľov a budeme vedieť, kto je a kto nie je nakazený,“ uviedol Sulík. Potvrdil tiež, že test stojí štát približne 4 eurá.

Megatestovanie podporil aj minister financií Eduard Heger. Aj podľa neho je to jediný spôsob, ako sa vyhnúť lockdownu. Za je predbežne väčšina koaličných partnerov, niektorí však požadujú širšiu diskusiu. Na otvorené otázky v tejto súvislosti poukázala vicepremiérka Veronika Remišová.

Otestujú nás všetkých? Vláda plánuje dať na zisťovanie protilátok milióny eur
Vláda už vyčlenila desiatky miliónov eur na nákup antigénových rýchlotestov. Čítať ďalej
17 | 10 | 2020 | Natália Sollárová


Strana Hlas-SD je zdržanlivá a pri „obrovskom amaterizme tejto vlády“ má pochybnosti, či je to zvládnuteľné. Slovenská národná strana prostredníctvom Andreja Danka proti celoplošnému testovaniu protestuje. Tomáš Drucker zas hovorí o dopredu zmarenom testovaní, pokiaľ sa Matovič zastrája, že podá demisiu, ak naň ľudia neprídu.

Prvé plošné testovanie, v prípade, že ho schváli vláda 18. októbra na mimoriadnom rokovaní, by sa malo uskutočniť o 2 týždne, počas víkendu. Druhé o 7 dní na to. Keďže tento termín vychádza na Dušičky, premiér vyzval ľudí, aby si zosnulých uctili doma a necestovali.

Ešte predtým sa však plánuje pilotné testovanie v Tvrdošíne, Námestove, Dolnom Kubíne a pravdepodobne i Bardejove. Matovič zatiaľ nešpecifikoval, či bude povinné alebo dobrovoľné, respektíve spojené s nejakými výhodami alebo sankciami. V každom prípade má byť ale bezplatné a detí do 10 rokov sa týkať nebude.

Sulík považuje celoplošné testovanie za správny krok, Hlas-SD si chce počkať na vysvetlenie
Minister hospodárstva a líder vládnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík považuje celoplošné testovanie obyvateľov Slovenska na koronavírus za správny krok. Strana Hlas - sociálna demokracia (Hlas-SD) expremiéra Petra Pellegriniho si... Čítať ďalej
17 | 10 | 2020 | SITA


Jeho realizáciu bude zabezpečovať armáda v takmer 6-tisíc miestach volebných okrskov. Odberové tímy budú zložené zo zdravotníkov. Ľudia by na testovanie chodili v abecednom poradí vo vyhradenom čase. Priestory by boli následne dezinfikované.

Matematik Richard Kollár poukázal na riziko fiaska takéhoto celoplošného testovania. „Už len to, že sa o to nepokúsila žiadna z vyspelých krajín, ktoré úspešne bojujú s pandémiou upozorňuje na to, že ide o veľmi neštandardné riešenie,“ uviedol na svojom Facebooku.

Za najzávažnejší problém však považuje to, že použité antigénové testy nie sú dostatočne spoľahlivé. Navyše sa dá predpokladať, že ani opakované pretestovanie úplne celej populácie nedokáže odhaliť všetkých superšíriteľov. Okrem toho očakáva odberové i logistické problémy. Podľa Kollára bolo práve plošné testovanie nepresnými testami v severnom Taliansku jedným zo spúšťačov zahltenia zdravotníckych zariadení.

Matovič priznal, že sa chystá nás testovať všetkých! (AKTUALIZOVANÉ)
Igor Matovič v sobotu na mimoriadnej tlačovej besede vyhlásil, že vláda chce otestovať všetkých obyvateľov Slovenska. Priznal, že o tejto schéme uvažuje vláda už tri týždne a Správa štátnych hmotných rezerv už spustila obstarávanie na... Čítať ďalej
17 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič