V súčasnosti je oveľa dôležitejšie pripravovať verejnosť na to, že opatrenia musia byť prísne, tvrdí Bihariová
16 | 10 | 2020 I SITA

V súčasnosti je oveľa dôležitejšie pripravovať verejnosť na to, že opatrenia musia byť prísne. Ľudia by však s každým obmedzením by mali dostávať ubezpečenie, že budú kompenzovaní. Vysvetľuje to predsedníčka mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko (PS) Irena Bihariová v rozhovore pre portál Webnoviny.sk.


Podľa nej vláda druhú vlnu podcenila, keďže napríklad v lete nezaznamenal, že by sa v rezortoch či v štátnej správe posilňovali kapacity, napĺňali sklady alebo zháňali ľudia na trasovanie nakazených. Bihariová v rozhovore povedala, že ak by sa do vlády dostali, v súvislosti s pandémiou by presadzovali prístup, aby sa reštriktívne rozhodnutia spravovali dátami.

V rámci vlády vyzdvihla prístup ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (nominant SaS) aj preto, že sa pripravuje štruktúra na boj s dezinformáciami. Je jej sympatické, že zástupcovia Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR veľmi jasne deklarujú ukotvenie Slovenska v NATO a Európskej únii. Tiež oceňuje ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú (Za ľudí), ktorá sa svoj plán reforiem v justícii napĺňa bez „teatrálnych tlačoviek“.

Rezort práce prerozdelil prostredníctvom „Prvej pomoci“ už takmer 586 miliónov eur
Úrady práce a sociálnych vecí vyplatili zamestnávateľom a samostatne zárobkovo činným osobám (SZČO) od začiatku mimoriadnej situácie cez jednotlivé opatrenia „Prvej pomoci“ takmer 586 miliónov eur. K 1. októbru tohto roka tak úrady práce,... Čítať ďalej
16 | 10 | 2020 | SITA


Dodáva, že ju možno po poslednom víkende sklamala koaličná strana Sloboda a Solidarita (SaS). Očakávala, že pandémia bude spoločnou záležitosťou všetkých rezortov a koaličných partnerov. „Nemôžeme si dovoliť, že minister hospodárstva Richard Sulík začne robiť opozičnú politiku. Je to tak nešťastná hra o voliča, ktorá mi je vrcholne nesympatická,“ povedala. Poznamenala, že kľúčovú zodpovednosť nesie vládne hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti a hlavne jej líder a predseda vlády Igor Matovič, ktorý by mal podľa nej pochopiť, že sa politika robí na inej pôde ako na sociálnej sieti.

Bihariová nevylučuje, že sa zlúčia so stranou Spolu. Tvrdí, že je otvorená debatám o rôznych modeloch spolupráce. „Viem si predstaviť, že by sa naše cesty zblížili a vytvorili by sme jednu stranu, ale nechcem predbiehať. Takto ďaleko sme sa nedostali,“ objasnila. V prieskumoch verejnej mienky sa strana PS pohybuje okolo piatich percent. Aký bude postup pri ďalších parlamentných voľbách v roku 2024 nevie predpovedať, a teda nevie, či pôjdu do toho samostatne. Podotkla, že ďalšie voľby budú komunálne, čo je pre ňu priestor, kde sa funguje v koalíciách. Dodala, že aj pre nich to môže byť skúška partnerstiev.