Šesť rokov po tragédii MH17 Rusko odstupuje od „nezmyselných“ vyšetrovacích konzultácií s Holandskom a Austráliou
15 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Ruské ministerstvo zahraničných vecí je presvedčené, že je „nemožné“, aby Moskva pokračovala v konzultáciách s Holandskom a Austráliou o zostrelení lietadla letu Malaysia Airlines MH17 v roku 2014, pretože nemajú záujem o odhalenie pravdy, informuje portál RT.


Vo štvrtok ráno ruskí diplomati obvinili obe krajiny, že sa snažia viniť iba Moskvu, a že k procesu dospeli s predpojatým výsledkom.

Diplomati vo vyhlásení dodali, že Rusko pred dvoma rokmi súhlasilo s trojstrannými konzultáciami v nádeji, že tieto rokovania pomôžu zistiť na základe presných faktov skutočný dôvod tragédie v roku 2014. Havária lietadla Boeing 777, ku ktorej došlo pred šiestimi rokmi, počas horúcej fázy vojny na východe Ukrajiny, si vyžiadala 298 obetí, 193 obetí z Holandska a 27 z Austrálie.

Podľa ministerstva však holandská a austrálska vláda mali na pamäti aj ďalšie ciele, pretože chceli iba to, aby „Rusko bolo vyhlásené za vinníka a vyplatilo kompenzáciu príbuzným zosnulých,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Sibírski vedci potlačili koronavírus protilátkami od nakazených
Pokus na sýrskych škrečkoch priniesol povzbudivé výsledky. Uviedol portál Nsk.aif.ru. Čítať ďalej
15 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič


V júli tohto roku podalo Holandsko na Európskom súde pre ľudské práva žalobu proti Rusku, v ktorej tvrdí, že Moskva sa podieľala na zostrelení lietadla spoločnosti Malaysia Airlines. Do tohto bodu sa uskutočnili iba tri kolá konzultácií, ale holandské orgány podnikli kroky bez toho, aby čakali na ich predbežné výsledky.

"Vďaka takémuto neprívetivému konaniu Holandska sú trojstranné konzultácie a naša účasť na nich nezmyselné," tvrdila Moskva s tým, že vinu za neúspech procesu nesie výlučne Haag.

Rusko však v tejto otázke nezatvára dvere voči všetkým kontaktom v Holandsku. Jeho spolupráca s holandskými predstaviteľmi pri tragédii MH17 bude pokračovať, ale v iných formách, uviedlo ministerstvo. Moskva popiera akúkoľvek účasť na zostrelení lietadla a považuje vyšetrovanie pod vedením Holandska Spoločným vyšetrovacím tímom (JIT) k incidentu za politicky zaujaté.

Najnovšej rozprávky americkej propagandy: "Naši stíhači si budú môcť voľne lietať po ruskej oblohe"
Americkí stíhači sa vraj budú môcť beztrestne potulovať po oblohe nad Ruskom. Vyplýva to z ich eufórie z testov bojového lietadla šiestej generácie. Čítať ďalej
15 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


JIT rozhodol, že let MH17 bol zostrelený systémom protivzdušnej obrany Buk sovietskej výroby, a tvrdil, že povstalci bojujúci proti postmajdánskej vláde v Kyjeve v oblasti Donbass získali tento systém od Ruska. Moskva trvala na tom, že vyšetrovanie ignorovalo veľké množstvo údajov o havárii, ktoré Rusko ochotne poskytlo, a spoliehala sa predovšetkým na dôkazy z Ukrajiny a na „otvorené zdroje“ informácii, napríklad klipy údajných dôkazov, ktoré boli zverejnené na sociálnych sieťach.

V materiáli v prípade JIT takisto chýbali rozhodujúce údaje z ukrajinských radarov a z fotografií vytvorených americkými satelitmi, ktoré podľa Kyjeva a Washingtonu nedokázali poskytnúť.

Ďalšou otázkou, ktorú vzniesla Moskva, je to, prečo ukrajinské úrady neuzavreli vzdušný priestor nad aktívnou vojnovou zónou na Donbase.

Rozmnožujte sa alebo zaplaťte! Ruská komunistická politička podporuje zavedenie dane pre občanov, ktorí odmietajú mať deti
Významná ruská politička podporila zavedenie dane pre občanov, ktorí odmietajú mať deti, informuje portál RT. Čítať ďalej
15 | 10 | 2020 | Marek Molnár