Najnovšej rozprávky americkej propagandy: "Naši stíhači si budú môcť voľne lietať po ruskej oblohe"
15 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Americkí stíhači sa vraj budú môcť beztrestne potulovať po oblohe nad Ruskom. Vyplýva to z ich eufórie z testov bojového lietadla šiestej generácie.


Medzi mnohými americkými politikmi a vojenským personálom, odborníkmi a novinármi existuje akýsi rituálny zvyk - vo všetkých ohľadoch treba chváliť vojenskú techniku, ktorá sa stále inovuje. V ruskom múdrosloví sa o tomto prípade hovorí, že „kura je stále v hniezde, ale ...“. pokračuje portál kp.ru.

Prečo to vôbec spomínať? Americký časopis Popular Mechanics publikoval článok, v ktprom sa píše, že „prototyp stíhačky šiestej generácie testovaný americkým letectvom (Air Force) v rámci programu Next Generation Air Dominance (NGAD),  zabezpečí prežitie, letuschopnosť a vytrvalosť“. Tu si treba všimnúť, nepíše sa o konkrétnom lietadle, ale o akomsi prototype.

V článku sa píše, že v rámci programu NGAD „sa rozpracováva päť technológií, z ktorých jedna je známa ako perspektívna a veľmi odolná“. O podrobnostiach je ticho.

Americkí experti neverili svojim očiam pri sledovaní letovej ukážky ruského SU-57 (VIDEO)
“To video naozaj stojí za to pozrieť si” - tvrdia aj odborní armádni novinári v USA. Čítať ďalej
12 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Záver článku? Pilotovi vraj nové technológie umožnia zostať dlho nad cieľom či bojiskom. Môže tam lietať dlhšie ako moderné stíhačky. "Technológia bude využiteľná nielen v ázijsko-pacifickom regióne, ale aj vo východnej Európe, Pobaltí a na východe Ruska. Áno, áno, aj na ruskom nebi sa pilot stroja bude cítiť bezpečne, pretože môže byť neviditeľný vďaka použitiu špeciálnych technológií na utajenie lietadla." A na základe čoho má časopis taký úsudok? Je známe, že americká armáda takéto technológie skúmala, ale nie je jasné, aký veľký pokrok dosiahla.“

Publikácia však zaručuje, že takýto stroj by mal byť schopný zničiť najnovší ruský Su-57 skôr, ako bude sám v dosahu jeho rakiet. Všetko podľa zákonov amerického vychvaľovania -  predpoklady sú uvádzané ako fakty. Čo však už skutočne existuje, je americké experimentálne lietadlo šiestej generácie s trojprúdovým motorom (môže byť bez posádky alebo s posádkou).

Je pravda, že o ňom sa zatiaľ vie málo. A taktiež je známe, že ešte v júni 2016 ohlásil vedúci Riaditeľstva vojenských leteckých programov UAC Vladimír Michajlov vývoj domáceho stíhača šiestej generácie. Na stíhačke Su-57 sa testujú samostatné palubné systémy pre budúce ruské stíhacie lietadlá šiestej generácie. Samotná stíhačka šiestej generácie bude bez posádky, ako hovoria odborníci, „voliteľne pilotovaná“ (teda diaľkovo ovládaná).

Na rozdiel od amerického časopisu Popular Mechanics  však Su - 57 lieta, je na videách a spôsobuje úžas špecialistov všade, kde sa predvedie. Možno napokon ten výrok američanom Rusko trošku poupraví: "Americkí stíhači si budú môcť voľne padať z oblohy..."

Ruský Suchoj SU - 57 bude pre súčasné technológie "neviditeľný" (VIDEO)
Doteraz “neviditeľné” lietadlá ruských vzdušných síl sa stanú ešte neviditelnejšími. Nové „oOblečenie“ pre najmodernejšie stíhačky bude vyrobené zo špeciálneho polymérneho materiálu. Čítať ďalej
01 | 09 | 2020 | Ivan Brožík