Severná Kórea predviedla počas vojenskej prehliadky novú medzikontinentálnu balistickú raketu (VIDEO)
14 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Severokórejská armáda počas sobotňajšej vojenskej prehliadky predviedla novú mobilnú medzikontinentálnu balistickú raketu, ktorá je podľa odborníkov väčšia ako akákoľvek predtým demonštrovaná zbraň tohto typu, informuje portál RT.


Štyri ICBM novej triedy boli prevážané obrovskými vozidlami, pričom experti tvrdia, že by mohlo ísť o nový zbraňový systém, ktorého existenciu naznačila severokórejská vláda v decembri minulého roka.

Rakety sa zdali byť väčšou verziou Hwasong-15, ICBM, ktorá mala prvý test v novembri 2017. Táto skúška vyvolala obavy z bezpečnosti, pretože odborníci naznačili, že rakety majú "pozoruhodné schopnosti", ako tie z USA.

Pchjongjang neuviedol žiadne ďalšie podrobnosti o schopnostiach novej rakety. Najvyšší vodca Kim Čong-un, ktorý počas podujatia predniesol prejav, sa o USA vôbec nezmienil. Zaviazal sa však, že bude ďalej budovať svoje odstrašovacie schopnosti.



Odhalenie novej zbrane však nebolo pre pozorovateľov úplným prekvapením. Niekoľko dní pred uskutočnením prehliadky juhokórejské médiá uviedli, že sa tak môže stať, odvolávajúc sa na vojenské zdroje.

Pchjongjang tiež predviedol balistické rakety odpaľované z ponoriek (SLMB) s označením „Pukguksong-4A“, ktoré sa predtým nepoužívali. Severná Kórea v októbri 2019 otestovala nový typ SLMB Pukguksong-3, čím preukázala, že dokáže preletieť najmenej 450 km.

Prvýkrát sa počas vojenskej prehliadky predviedol aj nový systém protivzdušnej obrany a nová verzia hlavného bojového tanku.

Rusi tvrdo zaútočili na lietadlo snažiace sa špehovať ich základňu v Arménsku
Ruský systém elektronického boja Krasucha-4 bez varovania „oslepil“ výzvedné lietadlo americkej výroby patriace zrejme Turecku. Uviedol portál Avia.pro. Čítať ďalej
11 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič