Slováci holdujú korona konšpiráciám, mnohí nevedia, čomu veriť
12 | 10 | 2020 I Natália Sollárová

Viac ako polovica Slovákov nevie, čomu má pri novom koronavíruse veriť, vyplýva z prieskumu agentúry Ipsos. Minimálne každý štvrtý dôveruje hoaxom v dezinformačných médiách či na sociálnych sieťach.


Podľa výsledkov prieskumu zameraného na vnímanie situácie týkajúcej sa nového koronavírusu a jeho dopadov, až 54 percent respondentov súhlasilo s tvrdením, že nevie, ktorým informáciám má dôverovať.

„Okrem nových vedeckých poznatkov o koronavíruse sa v priebehu posledného pol roka objavilo aj množstvo hoaxov a dezinformácií. Ľudia, ktorí dezinformáciám veria, ich za dezinformácie nepovažujú, naopak ako hoaxy často vnímajú správy zo štandardných médií,“ vysvetľuje Roman Pudmarčík z prieskumnej agentúry.

Po hviezdnych výsledkoch prepad. Počty nakazených prudko rastú, Slovensko a Česko zlyhalo
Česká republika má už najviac prípadov nového koronavírusu na 100-tisíc obyvateľov v rámci Európy, Slovensko je v prvej desiatke, píše portál Trend. Po hviezdnych výsledkoch počas prvej vlny pandémie ide o extrémny prepad. Čítať ďalej
11 | 10 | 2020 | Natália Sollárová


Až 47 percent ľudí je presvedčených, že vírus SARS-CoV-2 vznikol v laboratóriu a bol vypustený úmyselne. Ďalších 42 percent súhlasí s tvrdením, že dýchanie vlastného CO2 pri nosení rúška je zdraviu škodlivé. Význam rúšok však väčšinou populácie spochybňovaný nie je. Až 72 percent obyvateľstva si myslí, že rúška môžu pomôcť zabrániť šíreniu nového koronavírusu.

Vnímanie situácie v súvislosti novým koronavírusom podľa agentúry Ipsos. Zdroj: ipsos.com


Prieskum realizovali na reprezentatívnej vzorke 1050 respondentov na prelome septembra a októbra. Zistenia okrem iného ukázali, že vo väčšine preventívnych opatrení sme poľavili. Najčastejšie sa chránime umývaním rúk (77 percent) a nosením rúška (72 percent). Oproti jari však už ide o menší podiel ľudí. Najväčší pokles zaznamenali pri obmedzovaní kontaktu s rodinou a blízkymi. Kým v marci toto opatrenie uplatňoval každý siedmy človek, aktuálne iba každý tretí.

"Zaspali sme všetci, politici, občania, opozícia, na vavrínoch", tvrdí Boris Kollár
"Efektívny boj proti Covidu by bol, keby boli všetci zodpovední a pristupovali k opatreniam s rešpektom." Čítať ďalej
11 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Agentúra sa účastníkov prieskumu tiež pýtala na dôveru voči jednotlivým politikom a inštitúciám, ktoré majú zodpovednosť za riešenie nákazy. Ľudia v tomto ohľade najviac veria prezidentke Zuzane Čaputovej a najmenej premiérovi Igorovi Matovičovi.

Rebríček politikov a inštitúcií podľa dôveryhodnosti. Zdroj: ipsos.com


 

Pandemická komisia podľa Krajčího schválila závažné opatrenia, mohli by odvrátiť český scenár
Pandemická komisia vlády schválila závažné opatrenia. Tie by mohli by odvrátiť český scenár, ktorý Slovensku v súčasnosti reálne hrozí. Minister zdravotníctva Marek Krajčí to uviedol pred nedeľňajším rokovaním Ústredného krízového štátu.... Čítať ďalej
11 | 10 | 2020 | SITA