USA uvalili nové sankcie na Irán
10 | 10 | 2020 I Diana Zaťková
Washington ohlásil nový sankčný balíček proti Iránu, ktorý zasiahne finančný sektor krajiny a zameriava sa na 18 veľkých bánk. Teherán označil tento krok za „zločin proti ľudskosti“ a za pokus o vyhladovanie krajiny,informuje portál RT.



 

Nové sankcie oznámilo americké ministerstvo financií vo štvrtok. Urobil sa krok k ďalšej „izolácii iránskej ekonomiky od globálneho finančného systému“, o ktorom ministerstvo vyhlásilo, že je nevyhnutný na zabránenie Teheránu v presadzovaní jeho údajnej „zhubnej agendy“.

Naše sankčné programy budú pokračovať, kým Irán nezastaví podporu teroristických aktivít a neukončí jadrové programy. Dnešné kroky budú naďalej umožňovať humanitárne transakcie na podporu iránskeho ľudu,“ uviedol vo vyhlásení minister financií Steven Mnuchin.

Hoci ministerstvo financií výslovne uviedlo, že sankcie sa nevzťahujú na transakcie potrebné na obstaranie poľnohospodárskych komodít, potravín, liekov alebo zdravotníckych pomôcok, Teherán obvinil Washington z pokusu o vyhladovanie krajiny a zamerania sa predovšetkým na Iráncov.

Nemecko, Francúzsko a Veľká Británia majú v pláne zaviesť sankcie voči Rusku za údajnú otravu Navaľného
Nemecko, Francúzsko a Veľká Británia presadia sankcie EÚ voči ruským jednotlivcom kvôli údajnej otrave kritika Kremľa Alexeja Navaľného, ​​ktorý tvrdí, že okrem účasti Moskvy nevidí pre incident žiadne iné „dôveryhodné vysvetlenie“, informuje... Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Marek Molnár


„Americký režim chce uprostred pandémie Covid 19 "vyhodiť do vzduchu naše zostávajúce finančné kanály, ktorými by sme mohli zaplatiť potraviny a lieky,“ uviedol na Twitteri iránsky minister zahraničia Javad Zarif. "Ale sprisahanie s cieľom vyhladovať populáciu je zločinom proti ľudskosti."

Americké ministerstvo spravodlivosti oznámilo zaistenie 92 webových domén, ktoré údajne používa elitná iránska revolučná garda (IRGC) na uskutočnenie dezinformačnej kampane. Štyri z týchto webov boli údajne maskované ako „skutočné spravodajské kanály“, ktoré sa priamo zameriavali na USA, zatiaľ čo zvyšok sa dostal k publiku v západnej Európe, na Strednom východe a v juhovýchodnej Ázii.

Domény orientované na USA označené ako „newsstand7.com“, „usjournal.net“, „usjournal.us“ a „twtoday.net“ teraz zobrazujú správu, že sa ich zmocnila FBI.

O čom rokoval Vladimír Putin v Novo-Ogaryove s ukrajinským opozičným politikom Medvedčukom?
08 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


„Organizácie s falošnými správami sa stali novým východiskom pre dezinformácie šírené autoritárskymi krajinami, ktoré sa naďalej snažia narušiť našu demokraciu,“ uviedol zástupca generálneho prokurátora pre národnú bezpečnosť John C. Demers. „Dnešné kroky ukazujú, že na potvrdenie hodnoty transparentnosti môžeme použiť rôzne zákony.“

Irán opakovane odmietol obvinenia USA z podpory terorizmu alebo z uskutočňovania akýchkoľvek programov týkajúcich sa jadrových zbraní. Napriek tomu, že Teherán dodržiava medzník v jadrovej dohode z roku 2015, ktorá je oficiálne známa ako Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA), potvrdený nezávislými medzinárodnými pozorovateľmi, USA tvrdia, že Irán porušil „ducha“ dohody. Washington sa v roku 2018 vzdal multilaterálnej zmluvy a opätovne zavádza staré - a tak isto nové - sankcie proti krajine.

Česká vláda uvažuje o Lockdowne
Pandémia v Čechách naberá na obrátkach. Podľa portálu forum24.cz sa situácia vymkla kontrole. Vláda sprísňuje opatrenia, ktorými obmedzuje výučbu v školách a škrtí kultúru i služby. Vylúčené nie je ani úplné „vypnutie“ krajiny, tzv.... Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Natália Sollárová