Skončila sa hostina v čase moru? (Valentin Katasonov)
07 | 10 | 2020 I Iveta Machová

Komentár  Valentina Katasonova  (Fond strategickej kultúry)


Udalosti posledných mesiacov roku 2020 v ekonomike USA sa budú riadiť scenárom z roku 1929


Začiatkom roka sa sveta zmocnil „mor“. Nemyslím tým ani tak veľmi dobre známy vírus COVID-19 , ako skôr kroky mnohých medzinárodných organizácií (najmä WHO) a orgánov mnohých štátov na vyvolanie strachu okolo tohto vírusu. Ekonomická aktivita v mnohých krajinách a v mnohých priemyselných odvetviach bola paralyzovaná zavedením karantény a často neprimerane tvrdými zákazmi a obmedzeniami.

MMF predpovedá tento rok pokles globálneho HDP o 4,9 percenta. Pravdepodobne nenájdeme na planéte ani jediný štát, ktorý by v druhom štvrťroku tohto roka nezaznamenal pokles HDP. Rozsah prepadov pre jednotlivé krajiny je samozrejme veľmi odlišný, ale ak si vezmete USA, ich hospodársky prepad je hlbší ako svetový priemer.

Wall Street vyslala SOS signál - dolár nebude vládnuť dlho (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
05 | 08 | 2020 | Zuzana Perželová


Tu sú údaje  Úradu pre ekonomickú analýzu (UEA) amerického ministerstva obchodu za druhý štvrťrok tohto roku. Podľa tradičnej metódy odhadu, poklesol americký HDP v druhom štvrťroku v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom o 9,5%. Úrad pre ekonomickú analýzu však teraz používa inú metodiku, ktorá poskytuje údaje o zmene HDP za štvrťrok na ročnej báze: štvrťročná zmena HDP sa extrapoluje na obdobie štyroch štvrťrokov.
Získajú sa ďalšie hodnoty.

Takže z ročného hľadiska pokles HDP USA v druhom štvrťroku predstavoval 32,9%. Extrémna hodnota! Ide o rekordný štvrtinový pokles amerického HDP od roku 1947, keď vláda USA začala viesť štvrťročné štatistiky HDP. Predchádzajúci rekordný pokles bol zaznamenaný v prvom štvrťroku 1958, keď sa HDP medziročne znížil o 10%: v druhom štvrťroku tohto roku pokles prekročil vtedajší pokles viac ako trojnásobne.

Podľa odhadov UEA bol na ročnej báze pokles HDP v prvom štvrťroku 5% a v treťom štvrťroku sa očakáva pokles o 17-18%. Nikto nepochybuje o tom, že do konca roku 2020 bude pokles americkej ekonomiky porovnateľný s najťažšími rokmi hospodárskej krízy v Spojených štátoch v rokoch 1929-1933. 

Čo je najprekvapujúcejšie: ak sa počas krízy pred 90 rokmi začala hospodárska recesia krachom na trhoch s akciami (október 1929 roka), potom k súčasnému krachu americkej ekonomiky došlo na pozadí burzového blahobytu mnohých amerických korporácií. Dalo by sa dokonca povedať, že na amerických burzách došlo ku skutočnému rozmachu. Korporácie zaznamenali určité problémy až v marci, keď  vládla  neistota ohľadom hrozieb, ktoré predstavuje COVID-19 a  opatrení, ktoré sa vlády chystajú prijať v hospodárskej oblasti.

Globálna dedolarizácia pokračuje. Dopyt po zlate sa zvýšil na rekordné maximá
Nové údaje z Medzinárodného menového fondu (MMF) ukazujú, že v druhom štvrťroku sa obnovil proces prechodu od dolárového štandardu, pričom podiel americkej meny na globálnych rezervách prudko poklesol, informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Na akciových trhoch nastal zmätok, kurzy akcií začali klesať. Potom, čo americké orgány oznámili plány na silnú menovú podporu americkej ekonomike, sa situácia na burzách stabilizovala. A potom začal bum. „Oživenie“, ku ktorému došlo na konci marca, niektorí odborníci porovnávali so situáciou v roku 1938, keď sa americké burzy značne oživili (v očakávaní druhej svetovej vojny a príležitostí, ktoré by otvorila).

Od konca marca do konca augusta 2020 (t.j. päť mesiacov) vzrástol index S&P500 o 55% a index NASDAQ (akcie spoločností špičkových technológií ) o 70%. Od začiatku roka aktualizoval NASDAQ svoje historické maximum 43-krát a index S&P 500 sa aktualizoval 22-krát. Unikátna situácia a dá sa pokojne nazvať hostinou počas moru.

Niektorí odborníci porovnávajú súčasný rozmach na akciových trhoch s „bublinami“ dotcomov v druhej polovici 90. rokov. Išlo o akcie IT spoločností obchodovaných na burze cenných papierov NASDAQ . Tromfom týchto spoločností boli start-upy, ktoré sľubovali veľké digitálne príležitosti (dotcom je termín používaný na označenie spoločností, ktorých obchodný model je založený výlučne na práci na Internete). Vtedy (prvé roky po rozpade ZSSR) došlo k rýchlemu rozvoju IT spoločností na pozadí celkovej pozitívnej dynamiky ekonomického rozvoja USA.
Tlačiareň peňazí šla na plný výkon

Dôvod súčasného paradoxu („hostiny v čase moru“) je celkom jednoduchý: na záchranu americkej ekonomiky bola tlačiareň amerického Federálneho rezervného systému zapnutá na plný výkon. Od začiatku roka do začiatku augusta narástla peňažná zásoba o viac ako 3 bilióny dolárov (zhruba ekvivalent ročného HDP Spojeného kráľovstva). Výrobky „tlačiarenského lisu“ smerovali predovšetkým na akciové trhy, k tomu, aby sa nakupovali akcie a  dlhopisy korporácií.

O parazitujúcej Amerike (Valentin Katasonov)
Komentár Valentin Katasonova (Fond strategickej kultury) Čítať ďalej
28 | 07 | 2020 | Iveta Machová


Dochádzalo k rýchlemu nárastu kapitalizácie popredných amerických IT spoločností, ale v skutočnosti - k nafukovaniu burzových bublín. Toto uľahčili aj médiá, ktoré sú pod kontrolou rovnakých IT spoločností, ktoré  nafukujú sami seba nasmerovaním produkcie tlačiarenských strojov v potrebnom (pre nich) smere. Nafukovaním bublín súčasne nafukujú aj verejnosť, ktorá verí v zázraky, ktoré im sľubovala Silikónová mafia.
Silikónová mafia

Jadrom Silikónovej mafie je Facebook, Apple, Netflix, Google, Microsoft, Amazon, Nvidia. Celková kapitalizácia tejto „veľkolepej sedmičky“ za štyri mesiace (od apríla do júla 2020 vrátane) prudko vzrástla a dosiahla 8,4 bilióna. dolárov. To zodpovedá približne 40% amerického HDP za rok 2019 a je porovnateľné s kombinovaným ročným HDP Nemecka a Japonska. Bolo to v lete minulého roka, keď niektoré IT spoločnosti prekročili ukazovateľ kapitalizácie o 1 bilión dolárov.

Podľa výpočtov agentúry Bloomberg  americké technologické spoločnosti z indexu S&P500 dosiahli celkovú kapitalizáciu viac ako 12 biliónov dolárov. To zodpovedá 56% HDP USA za minulý rok. A ak porovnáme tento objem kapitalizácie s očakávaným HDP v súčasnom roku 2020, vyjde nám to takmer na 2/3. Bloomberg upozorňuje na skutočnosť, že celková kapitalizácia amerických IT spoločností zaradených do zoznamu S&P500 presiahla celkovú hodnotu najväčších európskych účastníkov akciového trhu zahrnutých do širokého indexu Stoxx 600.
Príklady niektorých závratných záznamov.

Cena akcií spoločnosti Tesla od začiatku roka do augusta vzrástla o 675%. Štart sa uskutočnil na základe sľubov  urobiť ľudstvo šťastnejším prostredníctvom lacného a pohodlného elektromobilu.  Tesla sa nakoniec stala najdrahšou automobilovou spoločnosťou na svete, aj keď takmer nikto nevidel po uliciach jazdiť elektrické vozidlá Tesla. Majetok majiteľa spoločnosti Elona Muska toto leto presiahol 100 miliárd dolárov a obsadil tretie miesto v rebríčku najbohatších ľudí planéty.

Slogan Siliconovej mafie: "všetko je biznis" (Valentín Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
25 | 08 | 2020 | Zuzana Perželová


Alebo napríklad spoločnosť Zoom Video, ktorá sa pre mnohých stala známou počas pandémie koronavírusu. Jej akcie počas pandémie zdraželi päťkrát, dnes je jej kapitalizácia väčšia ako kapitalizácia ruského Gazpromu. Na konci prvého štvrťroka tohto roku sa kapitalizácia spoločnosti Microsoft rovnala 1200 miliardám dolárov, do konca druhého štvrťroka vzrástla na 1551 miliárd dolárov. Bill Gates , ktorý významnou mierou osobne prispel k takémuto prudkému nárastu cien spoločnosti Microsoft , neúnavne propagoval digitálne služby spoločnosti Microsoft, bez ktorých by ľudstvo údajne nemohlo existovať v podmienkach rôznych druhov „pandémií“. „

Pre spoločnosť Apple sa kapitalizácia v uvedenom štvrťroku zvýšila z 1113 na 1551 miliárd dolárov, pre Amazon - z 970,6 na 1432,6 miliárd dolárov , pre z Alphabet Inc.  (Google) - z 799,2 na 979,7 miliárd dolárov, pre Facebook - od 475,0 do 676,6 miliárd dolárov. Ako vypočítali  analytici Bank of America, od marca do konca leta kapitalizácia popredných 100 spoločností, akcie ktorých sú kótované na burze NASDAQ, rástli nebývalým zbesilým tempom - v priemere 1,6 miliardy dolárov za hodinu! Na začiatku septembra predstavovalo päť najväčších spoločností v oblasti IT v USA 22% kapitalizácie akciových trhov, čo je viac ako rekord dotcom bubliny z konca 90. rokov (18%).

Konzultanti a finanční analytici všemožne vystupovali s odporúčaniami na zvýšenie podielu amerických IT spoločností v portfóliách investorov. Takéto odporúčania boli adresované aj ruským investorom. Okrem toho sa minulý mesiac začalo na moskovskej burze obchodovať s akciami najväčších zahraničných spoločností vrátane amerických IT spoločností ( Google, Facebook, Amazon atď.). Investori a analytici, ktorí im slúžia, nevideli zrejmý fakt: akciový trh amerických IT gigantov je prehriaty, existuje riziko opakovania kolapsu, ku ktorému došlo s dotcomami pred dvadsiatimi rokmi. Bublina dotcomov praskla 10. marca 2000, keď sa index NASDAQ prepadol. Za krátku dobu sa kapitalizácia na burze vyparila a potom dosiahla zhruba 5 biliónov dolárov.
A keď tu zrazu...

A potom sa 3. septembra 2020 stalo niečo, čomu držitelia akcií amerických IT korporácií nechceli uveriť: Ceny týchto akcií začali klesať. Americký akciový trh zažil minulý štvrtok najväčší pokles od začiatku leta. O tom informovala agentúra Bloomberg .

O informačnom supermonopole v USA (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
12 | 08 | 2020 | Iveta Machová


Index Dow Jones klesol 2,78%, S&P500 poklesol na  3,51%, a NASDAQ stratil 4,96%. Dôvodom bol pokles cien akcií IT- spoločností, ktorý vykazoval stabilný rast niekoľko mesiacov. Lídrom v poklese boli na jeseň cenné papiere spoločností  Apple , Tesla a Amazon . Po piatich mesiacoch nepretržitého rastu stratili celkovo najmenej 4,6% svojich akumulovaných zásob. Ďalšími spoločnosťami, ktorých cenné papiere klesli, boli Microsoft, Google a Facebook . O včerajšom kolapse sa v amerických médiách objavilo obrovské množstvo komentárov. Niektoré z nich majú upokojujúcu povahu: hovoria, že to nie je nič strašné, obvyklá „korekcia trhu“, nejde o kolaps.

Pripomínam dramatické udalosti z októbra 1929 na newyorskej burze („čierny štvrtok“, „čierny utorok“ a ďalšie „čierne dni). V tom čase aj politici, aj finančníci, aj investori upokojovali: hovorili, že dochádza k čiastočnej „korekcii trhu“. A toto opakovali až do nového roku, ale trh sa nezotavil. Amerika vstúpila do fázy dlhotrvajúcej hospodárskej krízy. Chcel by som poznamenať, že prehriatie akciového trhu v tom čase, nemožno porovnávať so súčasným prehrievaním.

Prikláňam sa k názoru, že udalosti posledných mesiacov roku 2020 v ekonomike USA budú nasledovať scenár z roku 1929. Pokles americkej ekonomiky do konca roka sa môže ukázať oveľa hlbší, ako sa pred pár dňami predpovedalo.

Kto vládne Amerike? Biely dom alebo Silicon Valley? (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | Iveta Machová