Kontrola musí byť súčasťou rozhodovania v štátnej i verejnej správe, tvrdí Kollár
07 | 10 | 2020 I TASR

V súčasnom volebnom období sa zintenzívni spolupráca medzi poslancami a Najvyšším kontrolným úradom (NKÚ). Pomôže k tomu ostatná novela zákona o NKÚ, ktorá umožňuje kontrolórom predkladať príslušnému parlamentnému výboru správu o výsledku kontroly.


Tá musí byť súčasťou každodenného rozhodovania v štátnych i verejných inštitúciách, zdôraznil v stredu počas pracovného rokovania s šéfom NKÚ Karolom Mitríkom predseda Národnej rady SR Boris Kollár. "Cestou k aktívnej komunikácii medzi našimi inštitúciami je ostatná novela zákona o Najvyššom kontrolnom úrade SR, ktorou sa posilnili právomoci kontrolórov predkladať príslušnému parlamentnému výboru správu o výsledku kontroly," povedal Kollár.

Predseda NKÚ v tejto súvislosti pripomenul, že správy z kontrolných akcií budú poslanci prerokovávať v parlamente aj za účasti zodpovedných ministrov, vrcholových manažérov štátnych podnikov a samosprávnych inštitúcií. "Práve zákonodarný zbor je najvyššou kontrolnou inštitúciou v štáte, preto je viac ako dôležité, aby definitívnu bodku za prierezovými kontrolami dávali poslanci ministrom prostredníctvom uznesení alebo zmenou legislatívy," dodal Mitrík.

Zákon o dotáciách dáva nové možnosti riešiť naliehavý stav v kultúre, tvrdí Milanová
Vládou schválený návrh novely zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva kultúry (MK) SR dáva nové možnosti riešiť aktuálnu situáciu v kultúre a kreatívnom priemysle. Na tlačovom brífingu počas stredajšieho rokovania vlády to povedala... Čítať ďalej
07 | 10 | 2020 | TASR


Kollár v stredu odovzdal aj dekrét novému podpredsedovi NKÚ Ľubomírovi Andrassymu, ktorého poslanci zvolili na septembrovej schôdzi Národnej rady SR. Novozvolený podpredseda úradu považuje za výzvu zvyšovanie odborných vedomostí kontrolórov.

"Ak má byť NKÚ národnou autoritou pre oblasť externej kontroly, musí neustále budovať tímy profesionálov, ktorých kontrolná činnosť vychádza z najnovšieho poznania a schopnosti ponúknuť parlamentu, vláde príklady dobrej praxe, ktoré prispejú k lepšej správe vecí verejných," uviedol Andrassy.