Už len "svetlé zajtrajšky" a koniec chudoby - Čínski komunisti oslavovali štátny sviatok
06 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Čína stojí na začiatku "veľkej cesty v novej ére".


Tisíce prítomných na námestí Nebeského pokoja si počas Národným dňa Číny ( 71. výročie založenia Čínskej ľudovej republiky - pozn. red. HD), si vypočuli predstaviteľov komunistickej strany, ktorých plamenné prejavy v skratke druhý deň po sviatku publikoval chinadaily.com.cn. Redakcia HD z nich vyberá:


"Ak odolá testom, Čína teraz stojí na novom bode histórie, z ktorého sa miliardy Číňanov s dôverou a hrdosťou vydajú na veľkú cestu v novej ére.

Dejiny ľudstva, podobne ako rieka, prebiehajú večne a sú svedkami pokojných chvíľ i veľkých nepokojov. Hrdinský Číňan sa nikdy nebojí dažďov a búrok a vždy bude stáť čelom proti výzvam. Od tohto roku, ktorý čelil vážnej situácii a bezprecedentným výzvam, viedol Ústredný výbor Komunistickej strany Číny (CPC) so súdruhom Si Ťin-pchingom čínsky ľud zo všetkých etnických skupín k riešeniu problémov so silným odhodlaním a brilantnou schopnosťou, podporovaním nových príležitostí v krízach a hľadaním šancí uprostred zmien. Výsledkom bolo, že Čína zabezpečila stabilné uskutočňovanie reforiem a otvorenie sa a úspešné ukončenie svojho 13. päťročného plánu. Očakáva sa, že Čína  dosiahne konečné víťazstvo nad chudobou a dokončí budovanie prosperujúcej spoločnosti vo všetkých ohľadoch.

Boj medzi Filipínami a Čínou o Juhočínske more pokračuje, Čína sa vysmieva medzinárodnému morskému právu
Komentár Gabriella Reyesa (Breitbart) Čítať ďalej
25 | 09 | 2020 | Diana Zaťková


Tvárou v tvár náhlemu prepuknutiu COVID-19 začali miliardy Číňanov pod rozhodným vedením Ústredného výboru CPC úchvatnú vojnu proti vírusu, ktorá vydržala náročnú skúšku histórie, dosiahla významné strategické výsledky a urobila ďalší úžasný počin v histórii boja proti chorobám a budovaní veľkého ducha boja proti epidémii COVID-19.

Čína sa stala prvou významnou ekonomikou, ktorá sa vrátila k rastu od pandémie COVID-19, a je na čele svetového rebríčka v oblasti prevencie epidémií i ekonomického oživenia, čo dokazuje vynikajúcu účinnosť systémov riadenia krajiny. Nezlomný Číňan opäť porazil ťažkosti a zanechal slávnu stránku v histórii vlasti. Pozdrav veľkej Čínskej ľudovej republike a pozdrav veľkému čínskemu ľudu.

Čas zaznamenáva históriu a ohlasuje ďalšie smerovanie. V minulosti Číňania viedli početné boje a realizovali nevyčísliteľné sny; dnes krajina prechádza radom pozoruhodných bojov pod rozhodným vedením KSČ a solidaritou ľudí. Vďaka dlhodobému a vytrvalému úsiliu čínsky národ ukončí absolútnu chudobu, problém, ktorý ju trápi tisíce rokov, a dokončí budovanie mierne prosperujúcej spoločnosti vo všetkých ohľadoch. Je to výsledok vytrvalých bojov čínskeho ľudu a bude to inšpirovať národ, aby sa plavil za ďalšími cieľmi. Čím viac sa krajina priblíži k cieľu národného omladenia, tým viac ťažkostí a výziev na ňu čaká.

„Tí, ktorí sa hrajú s ohňom, sa popália“: Čína varuje USA uprostred nových vojenských cvičení
Peking zahájil vojenské cvičenia v blízkosti Taiwanského prielivu, ktoré sa prekrývajú so samitom v Tchaj-pej, na ktorom sa zúčastní tiež vysoko postavený predstaviteľ USA, čo Čína označila za provokáciu, informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Čína má dôveru a silu dosiahnuť ďalší rozvoj. Od krajiny, ktorá čelí náročným úlohám obnovy, po druhú najväčšiu ekonomiku sveta, Čína obstála, zbohatla a stala sa silnou. Po posledných 71 rokoch od založenia Čínskej ľudovej republiky, vrátane 40 rokov reformy a najmä od 18. národného kongresu KSČ v roku 2012, sa Čína spoliehala na svojich obyvateľov a dokázala nemožné, čo sú viditeľné zázraky rýchleho ekonomického rozvoja a sociálnej stability.

Dnes je silnou komplexnou národnou silou krajiny jej dôvera v zvládanie výziev. Čína vstúpi do novej vývojovej fázy v nadchádzajúcom období 14. päťročného plánu. Aj keď vo vonkajšom prostredí prebiehajú hlboké a komplikované zmeny, základný trend stabilného dlhodobého rastu čínskej ekonomiky zostáva nezmenený; základné charakteristiky čínskeho hospodárstva s dostatočným potenciálom, veľkou odolnosťou, silnou vitalitou, veľkým manévrovacím priestorom a mnohými politickými nástrojmi zostávajú nemenné.

Čína bude vedecky analyzovať a a uchopovať vývojové situácie, dodržiavať všeobecnú zásadu sledovania pokroku pri zabezpečovaní stability, pokračovať v uplatňovaní novej vývojovej filozofie, koordinovať rozvoj a bezpečnosť, urýchľovať formovanie nových vývojových vzorcov, usilovať sa o vyšší rozvoj - kvalitné, efektívnejšie, spravodlivejšie, udržateľnejšie a bezpečnejšie. Krajina je predurčená na prekonávanie všetkých druhov ťažkostí a rizík a na získavanie iniciatív a výhod v budúcnosti.

Čína a India sa podujali zmierniť dlhoročné napätie
Naí Dillí a Peking sa dohodli na zmiernení napätia, ktoré eskaluje pozdĺž sporných čínsko-indických hraníc. Na stretnutí v Moskve oznámili päťbodový plán deeskalácie. Čítať ďalej
14 | 09 | 2020 | Diana Zaťková


Čína má odhodlanie a dôveru dosiahnuť budúci rozvoj. CPC si pripomenie budúci rok svoje 100. výročie založenia. Za posledné storočie sa strana nikdy nespreneverila svojím záväzkom zlepšovať životy ľudí. Bojovala húževnato, keď bola napadnutý , usilovala sa o boj o základné prežitie a napredovala v čase uprostred vývoja.

KSČ a čínsky ľud sa svojou vytrvalosťou odvážia vstať a zvíťaziť nad všetkými ťažkosťami. Pod silným vedením CPC, spoliehajúc sa na ľudí a odvážne čeliť výzvam, je Čína povinná vytvárať nové úspechy.

Dnes je krajina bližšie, istejšia a schopnejšia ako kedykoľvek predtým uskutočniť cieľ národného omladenia v skutočnosti. Úzko sa zjednotí okolo ústredného výboru KSČ s jadrom v osobnosti Xi, bude mať zreteľne na pamäti potrebu zachovať politickú integritu, sledovať vodcovské jadro a udržiavať súlad, vyvinúť väčšiu dôveru v cestu, teóriu , systém a kultúru socializmu s čínskymi charakteristikami a pevne potvrdí hlavné postavenie generálneho tajomníka Si Ťin-pchinga v ústrednom výbore strany aj v strane ako v celku a pevne potvrdí autoritu ústredného výboru strany a jej centralizované a jednotné vedenie.

Čína musí stáť na správnej strane histórie, držať sa cesty socializmu s čínskymi vlastnosťami, napredovať k cieľu, dosiahnuť veľké omladenie čínskeho národa a pokračovať vo vytváraní lepšieho života pre ľudí. Žiadna sila nie je schopná zastaviť pokrok čínskeho ľudu a čínskeho národa."

Chystá sa Čína uštedriť zdrvujúcu ranu USA v obchodnej vojne?
Komentár Gordona G. Changa (Gatestone Institute) Čítať ďalej
13 | 09 | 2020 | Diana Zaťková