Rím vyvíja tlak na migrantov, Tunis ustupuje (Sofian Philip Naceur)
05 | 10 | 2020 I Ingrid Vrabcová

Komentár Sofiana Philipa Naceura (taz)


Taliansko chce v  budúcnosti do Tuniska odsunúť dvakrát toľko migrantov ako doteraz. V tuniskej spoločnosti sa to stretlo s vlnou kritiky.


Zatiaľ čo sa v Európe diskutuje o Pakte o azyle a migrácii, ktorý predložila Európska komisia, a ktorý okrem iného počíta s užšou spoluprácou v oblasti migračnej politiky s južnými krajinami EÚ, vláda v Ríme sa s Tuniskom dohodla na rozšírení dohody o vracaní migrantov. Tá bola uzavretá ešte v roku 2011. Vďaka nej by malo od októbra dôjsť k rozsiahlemu odsunu stoviek Tunisanov. Po tom, ako talianske médiá minulý týždeň zverejnili túto informáciu, v Tunisku sa rozpútala vlna kritiky.

Na základe dohody z roku 2011 Taliansko odsúvalo do 80 tuniských migrantov týždenne dvoma lietadlami z Palerma do tuniského mesta Enfidha. Od októbra by to však mohlo byť až 600 migrantov mesačne. O novej dohode informovali denníky La RepubblicaIl Foglio. Talianska vláda to doposiaľ oficiálne nepotvrdila. Tuniské ministerstvo zahraničných vecí, ani talianske veľvyslanectvo v Tunise sa k tomu nevyjadrili.

Sú však pochybnosti, či sa vôbec presný obsah novej dohody zverejní. Totiž už dohoda o spolupráci v oblasti migrácie z roku 2011, v ktorej Taliansko a Tunisko súhlasili s týždňovou kvótou odsúvaných migrantov, je dodnes pod zámkom. Navyše ani nie je formálnou zmluvou, len ústnym dohovorom nepodliehajúcim parlamentnej kontrole.

Odstrašuje Grécko migrantov so súhlasom Nemecka?
Životné podmienky v gréckom utečeneckom tábore Moria boli katastrofálne už aj pred požiarom. Bývalá vláda Tsiprasa migrantov minimálne odrádzala, no súčasný premiér Mitsotakis zašiel ešte ďalej. A Berlín sa len prizerá, píše Michael Martens pre... Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Ingrid Vrabcová


Nový dvojstranný dohovor vyvolal nevôľu v tuniskej spoločnosti. Organizácia na ochranu ľudských práv FTDES vo vyhlásení kritizovala netransparentnosť a vyzvala tuniský parlament, aby vyvodil zodpovednosť voči vláde za jej migračnú spoluprácu s EÚ a Talianskom.

Tuniský minister zahraničných vecí Othman Jerandi na okraj konferencie v Tunise poprel, že by sa tuniská vláda v súvislosti s migračnou spoluprácou podvolila tlaku zo strany Ríma. Nejde o žiadne nútené odsúvanie tuniských migrantov z Talianska, - uistil diplomat a dodal, že k odsunom dochádzalo na základe súhlasu oboch štátov.
Tuniský prezident chce riešiť príčiny

Hovorca FTDES Romdhane Ben Amor neskrýval sklamanie z postoja ministra zahraničných vecí, ktorý tak vlastne dláždi cestu núteným odsunom migrantov. Ben Amor je sklamaný aj z tuniského prezidenta, ktorý je vo funkcii rok. Tunisko „nezmenilo svoju migračnú politiku, hoci Kaïs Saïed sľúbil niečo iné. Dúfali sme, že pod jeho vedením sa niečo zmení“.

Súd v Nemecku potvrdil vysťahovanie seniorského páru, zaberali vraj miesto migrantom
V nemeckom Neckartailfingene sa od leta rieši vyhrotený spor medzi miestnou komunitou a seniorským párom. Podľa vedenia obce majú manželia Rothovci vypratať svoj byt a prenechať ho utečencom, ktorí si v Nemecku požiadali o azyl. Toto rozhodnutie... Čítať ďalej
03 | 10 | 2020 | Timotej Dudka


Saïed v súvislosti s nelegálnou migráciou vo svojich vyhláseniach vyjadroval nádej v sebavedomejšiu tuniskú zahraničnú politiku. Čisto bezpečnostnopolitický aspekt viackrát odmietol. Namiesto toho treba podľa neho bojovať proti príčinám nelegálnej migrácie a vytvárať pracovné miesta a vyhliadky na rozvoj.

V pozadí najnovšej dohody medzi Tunisom a Rímom je prudký nárast nelegálnej migrácie z Tuniska od začiatku roka. Podľa OSN sa od januára do Talianska dostalo celkovo 23 306 migrantov, zhruba polovica z nich vyplávala na more v Tunisku. Tunisko, ktoré sa zmieta v ťažkej hospodárskej kríze, je so 41,2 percentami s výrazným náskokom najvýznamnejšou krajinou pôvodu migrantov, ktorí nelegálne prichádzajú do Talianska.

Rím preto už na jar zvýšil tlak na Tunis a vyzval tamojšie úrady, aby konzekventnejšie postupovali proti plavbám nelegálnych migrantov na člnoch smerom do Talianska. Taliansky minister zahraničných vecí Luigi di Maio dokonca pohrozil Tunisku zmrazením už prisľúbených finančných prostriedkov na rozvojovú pomoc, ak to krajina nebude akceptovať.

Mimovládky už nemôžu do Talianska voziť migrantov.  Nie sú to záchranári
Talianskym úradom došla trpezlivosť. Začali uplatňovať existujúce medzinárodné zákony. Čítať ďalej
28 | 09 | 2020 | Ivan Brožík