Maduro poďakoval Rusku, pretože Venezuela dostala prvú várku ruskej vakcíny proti Covid-19 (VIDEO)
05 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Rusko dodalo prvú dávku svojej vakcíny proti Covid-19 do Venezuely, čím sa stala prvou latinskoamerickou krajinou, ktorá sa zúčastní na klinických testovaniach vakcíny Sputnik V, informuje portál RT.


"Sme prvou krajinou zo západnej pologule, ktorá začne klinické testovania tretej fázy tejto vakcíny proti Covid-19," uviedol venezuelský prezident Nicolas Maduro na Twitteri, pričom taktiež vyjadril vďačnosť Rusku.

Červené debny obsahujúce dávky vakcíny Sputnik V na imunizáciu 2 000 ľudí dorazili v piatok na medzinárodné letisko Simona Bolívara v Caracase. Viceprezident Delcy Rodríguez náklad prevzal počas krátkeho uvítacieho ceremoniálu, po ktorom bol presunutý do laboratória.

"V mene prezidenta Nicolasa Madura a venezuelských ľudí, ďakujeme Rusku a prezidentovi Vladimirovi Putinovi," napísal viceprezident na Twitteri.



Vakcína, nazvaná podľa prvého kozmického satelitu ZSSR, bola v Rusku zaregistrovaná v auguste, predtým, ako sa uskutočnili rozsiahle testovania s vakcínou v tretej fáze. Toto rozhodnutie kritizovali niektoré západné krajiny, ktoré ho označili za neuvážené.

Moskva uviedla, že tento liek bol založený na časovo testovanej platforme, ktorá sa úspešne používa pri iných vakcínach, čo zaisťuje jej bezpečnosť.

Dávka dodaná do Venezuely je súčasťou post-schvaľovacieho procesu, do ktorého je zapojených približne 40 000 dobrovoľníkov a ktorý sa uskutočňuje za pomoci niektorých zahraničných ruských spojencov. Očakáva sa, že výsledky štúdie budú zverejnené do dvoch mesiacov.

Ruským vojakom chystajú špeciálne bojové obleky
Okrem ochrany by mali „vonkajšie kostry“ pomôcť vojakom odolať zvýšenej námahe a prenášať ťažké bremená. Uviedol portál Potokmedia.ru. Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič