Záverečná o 22:00 bude poslednou kvapkou pre bojujúce krčmy a reštaurácie
04 | 10 | 2020 I Diana Zaťková

Existuje niekoľko odvetví, v ktorých je priepasť medzi skutočnou skúsenosťou a zákulisím v období pandémie naozaj rozsiahla. Jedným z nich je určite gastronómia, a to nielen v Británii. Reštaurácie, bary, hotely, bistrá, krčmy - tí všetci dnes bojujú o prežitie. A zákaz nočnej prevádzky im v tom určite nepomôže, zamýšľa sa The Guardian.


Na vytvorenie chutných jedál pre bezstarostných požitkárov musia reštauratéri, šéfkuchári a upratovačky "makať" v rozpálených kuchyniach 12-hodinové smeny. Každý pohodový večer medzi priateľmi v krčme je poháňaný potom, bielidlom a mastnotou po lakte. Náklady sú vysoké a ziskové marže sú nízke, čo znamená, že aj mierny pokles v obchode môže mať zničujúce účinky.


A čo viac, zákazníci sú vrtkaví. Dnešná reštaurácia mesiaca alebo moderný  hotel sú zajtra zabudnuté. Na to, aby kráčali po tomto tenkom lane, potrebujú podnikatelia dostatok obchodného ducha, ale aj niečo menej hmatateľné. Musia poznať svojich zákazníkov, predvídať čo chcú, skôr ako sami vedia, že to chcú. Príde pandémia a bez ohľadu na to, ako môžu byť tieto inštinkty citlivé, katastrofa je predo dvermi.


S výnimkou leteckej dopravy boli reštaurácie koronavírusom rovnako ťažko postihnuté ako všetky ostatné odvetvia. Počas výluky boli krčmy , bary a reštaurácie niekoľko mesiacov zatvorené. Mnohé z nich sa ešte neotvorili a veľa z nich sa už nikdy ani neotvorí. Poskytla sa síce štátna podpora, ale jednoducho to nestačí a to, čo je k dispozícii, sa nepridelilo rovnomerne.


Nedá sa vylúčiť, že ordinovať budú aj lekári s pozitívnym koronatestom, vyhlásil Matovič
Premiér verí, že už v horizonte týždňa sa začnú prejavovať opatrenia, ktoré sa prijali v súvislosti s druhou vlnou, a nárast pozitívnych prípadov sa pribrzdí. Sme v „katastrofickej situácii po epidemiologickej stránke“ tvrdí... Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Napríklad v reštauráciách a krčmách, ktoré podávajú jedlo, plynú určité výhody zo schémy „stravujte sa v reštaurácii“ a zníženia DPH. Malé komunitné krčmy, ktoré sa spoliehajú na predaj nápojov, boli z tejto rovnice vynechané. Veľké podniky a reťazce krčiem a reštaurácií dokázali dodržať sociálny dištanc rozmiestnením stolov. Malé nezávislé podniky sa často trápili.




Existujú aj ďalšie nerovnosti. Miesta so zdaniteľnou hodnotou vyššou ako 51 000 libier neboli oprávnené na získanie grantovej podpory, hraničného bodu, ktorý neúmerne zasahuje prevádzky v centre mesta, ktoré už zápasia s mizernými krokmi spôsobenými prácou doma.


Nájomcovia sledovali, ako sa im nájomné hromadí a zvyšovali sa tak ťažkosti s čoraz beznádejnejšie vyzerajúcim modelom, ktorý upravuje vzťahy medzi vlastníkmi a nájomcami.


Odmietate rúška a opatrenia? Obmedzenia vraj najviac neznášajú egocentrici
Asi nikto nenosí rúško s nadšením. Väčšina z nás opatrenia akceptuje, pretože v nich vidí spôsob ochrany. Niektorí ľudia však môžu mať pocit, že ide o obmedzovanie ich osobnej slobody. Podľa vedcov je dôvodom odmietavého postoja napríklad aj vyššia... Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Natália Sollárová

Pracovníci v pohostinstve boli už dosť odolnou partiou. Všeobecne sú požehnaní zdravým rozumom, ktorý získate iba vyvažovaním obchodného mozgu s citom pre psychológiu. Aj preto príkaz na záverečnú o desiatej večer vyvolal toľko utrpenia.


Podniky sa rýchlo prispôsobili pandémii a našli nové spôsoby, ako slúžiť zákazníkom a znižovať náklady. Mnohí sa stali amatérskymi epidemiológmi, zaviedli bezpečnostné protokoly a väčšinou sa ich držali takmer s náboženskou horlivosťou. Zákaz obsluhy po 22:00, podľa mnohých, nie je výsledkom podobnej usilovnosti alebo zdravého rozumu, ale klasického politického úsilia. Napriek opakovaným nevyužitým príležitostiam musí vláda ešte predložiť komplexné vysvetlenie vedeckých dôkazov o prerušení obchodu o dvadsiatej druhej.


Opatrenie je nie len zbytočné, ale skutočne kontraproduktívne. Vláda taktiež neponúkla jedinú alternatívu - komplexný balík podpory na vyrovnanie vplyvu tejto politiky.


Dvaja mŕtvi a 24 nezvestných po povodniach vo Francúzsku a Taliansku
Záplavy z rekordných dažďov v hornatej oblasti Francúzska a Talianska zabili dvoch ľudí v Taliansku a najmenej 24 ľudí v týchto dvoch krajinách zostalo nezvestných, konštatuje The Guardian. Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Diana Zaťková

Čísla zverejnené denníkom Guardian minulý týždeň ukázali, že pohostinstvá sa po zakázaní ponúkania služieb v noci doslova prepadli. Odvetvie v piatok informovalo, že bez komplexnej podpory stratí takmer 300 000 pracovných miest - čo je asi tretina miest v tomto sektore. A podľa schémy podpory pracovných miest, ktorú týždeň predtým ohlásila Rishi Sunak, tento odliv len máločo zmierni.


Orgány zastupujúce viac ako 100 000 firiem venujúcich sa pohostinstvu opakovane varovali, že čelia najtemnejšiemu obdobiu. Mnohí v odbore teraz veria, že vláda na nich zabudla a necháva ich čeliť problémom bez pomoci.


Nová teória - vírus potrebuje na šírenie živých, nie mŕtvych, preto oslabol
Alebo inak - Covid zmutoval, napáda nás možno ešte intenzívnejšie, ale je "proti jeho záujmom" ľudí zabíjať. Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Ivan Brožík