Štát bude oproti jari opatrnejšie zvažovať, čo pre pandémiu uzavrieť, tvrdí Sulík
04 | 10 | 2020 I SITA

Štát bude počas druhej vlny pandémie koronavírusu omnoho opatrnejšie zvažovať, čo bude musieť uzavrieť. Uviedol to v diskusnej relácii V politike televízie TA3 minister hospodárstva a šéf SaS Richard Sulík.


"Uzatváranie ekonomiky nie je téma dňa," povedal Sulík s tým, že niektoré opatrenia z jari, napríklad zatváranie obchodov bolo "zbytočné a škodlivé". Za "nie šťastné" označil minister aj uzavretie okresov počas veľkonočných sviatkov. Momentálne takýto krok podľa neho nikto neplánuje.

Sulík tiež uviedol, že vyhlásenie núdzového stavu na jar len pre oblasť zdravotníctva nebolo "právne čisté", keďže núdzový stav je možné vyhlásiť len pre nejaké územie a na nejaký čas, ale nie konkrétnu oblasť fungovania štátu. Preto podľa neho v súčasnosti vláda vzhlásila núdzový stav pre všetky oblasti, avšak len na obdobie 45 dní. Zákon pri tom povoľuje núdzovy stav na 90 dní. Zároveň chce podľa ministra vláda precizovať zákon o hospodárskej mobilizácii.

Nedá sa vylúčiť, že ordinovať budú aj lekári s pozitívnym koronatestom, vyhlásil Matovič
Premiér verí, že už v horizonte týždňa sa začnú prejavovať opatrenia, ktoré sa prijali v súvislosti s druhou vlnou, a nárast pozitívnych prípadov sa pribrzdí. Sme v „katastrofickej situácii po epidemiologickej stránke“ tvrdí... Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Líder strany Hlas - sociálna demokracia Peter Pellegrini vláde vyčíta, že nevyužila letné obdobie na to, aby sa pripravila na druhú vlnu pandémie. Odborníci podľa neho pritom jej príchod predpokladali. "Ľudia sú extrémne nervózni, nevedia čo si majú myslieť," uviedol s tým, že podľa momentálnych nariadení ľudia nemôžu ísť na štadión, tlačia sa ale napríklad v autobusoch.

Štát podľa neho tiež mešká s finančnou pomocou pre rôzne skupiny obyvateľstva. "Máte v uliciach športovcov, odborárov, kultúrnikov," povedal ministrovi.