Štyroch slovenských diakonov zo Žiliny vysvätili v Ríme
03 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

V rímskom Kostole sv. Ignáca z Loyoly boli vysvätení za diakonov štyria slovenskí bohoslovci študujúci vo Večnom meste, alumni Pápežského kolégia Germanicum et Hungaricum.


Diakonskej a kňazskej vysviacke bohoslovcov spomínaného kolégia predsedal prefekt Kongregácie pre náuku viery kardinál Luis Francisco Ladaria Ferrer SJ. O udalosti informoval portál vaticannews.va.


V skupine svätencov zloženej z viacerých národností mali tento rok prevahu Slováci. Noví slovenskí diakoni Jakub Melo, Sebastián Kavecký, František Daško a Andrej Krekáč pochádzajú zo Žilinskej diecézy. Ďalší novovysvätený diakon pochádza z Nemecka (Kolín nad Rýnom). Pri slávnosti prijal kňazskú vysviacku diakon z Viedenskej arcidiecézy.


Obrad, ktorý sa uskutočnil za prísnych hygienických opatrení, bol prenášaný strímingom cez internet. Okrem predstavených Pápežského kolégia Germanicum et Hungaricum boli prítomní niekoľkí hostia, medzi nimi rektor Pápežského slovenského kolégia sv. Cyrila a Metoda v Ríme Pavol Zvara, ktorý na slávnosti súčasne reprezentoval Žilinskú diecézu.

Na druhý deň, v piatok 2. októbra predpoludním bola za účasti novovysväteného kňaza a diakonov ďakovná svätá omša v kostole Kolégia Anima (Santa Maria dell'Anima). Predsedal jej rektor Pápežského slovenského kolégia Pavol Zvara, v homílii sa prihovoril duchovný správca Slovenskej katolíckej misie v Ríme Tomáš Šandrik. Aj v tomto prípade bola účasť limitovaná prísnymi hygienickými pravidlami prevencie proti koronavírusu.

Všetci sme bratia – aj sestry! Tvrdí sa v pápežskej encyklike, ktorú Vatikán vydá v októbri
Encyklika „Všetci sme bratia“ vyjde 4. októbra. Nadpis je inšpirovaný pápežom Františkom a nemýľte sa, nevylučuje ženy. Čítať ďalej
17 | 09 | 2020 | Ivan Brožík