Ruská FSB zadržala jadrového vedca, ktorý je podozrivý z prezrádzania tajných technológií a štátnych tajomstiev
03 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Ruský fyzik je obvinený z prezrádzania štátnych tajomstiev po tom, čo vykonával výskum vo fyzikálnom laboratóriu v Číne, pričom kvôli bezpečnostným opatreniam spojeným s Covid-19 sa tam nemohol vrátiť, informuje portál RT.


Spravodajský portál Znak identifikoval podozrivého ako 64-ročného jadrového fyzika Alexandra Lukanina. Znak uviedol, že Lukanina zatkli za zverejnenie utajovaných informácii patriacich ruskej vláde, oficiálne to však nebolo potvrdené. Portál tiež informoval, že vedec sa v súčasnosti nachádza v ústave predbežného zadržania a FSB vykonala prehliadku jeho domu.

Medzi oblasti výskumu Lukanina patria elektrónové zariadenia v jadrovej fyzike. Je známe, že pracoval na polytechnickej univerzite v Tomsku predtým, ako prešiel na Ústav sily a fyziky materiálov (súčasť sibírskej pobočky Ruskej akadémie vied, tiež v Tomsku).

Tam sa Lukanin pred presunom do Číny podieľal na vývoji vysokonapäťových napájacích zdrojov. Keď sa po pandémii nemohol vrátiť do Šen-jangu, našiel si prácu na Tomskej štátnej univerzite.

Rusko je najbojaschopnejšie od studenej vojny, varujú experti z Londýna
Inštitút pre strategické štúdie v Londýne ocenil dosiahnutú úroveň ruskej armády. Uviedol portál Gazeta.spb.ru. Čítať ďalej
01 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič


V rozhovore pre médiá Lukaninov priateľ Nikolaj Krivopalov o jeho zatknutí uviedol: „Pokiaľ vieme, je to niečo ako vlastizrada, keďže predal technológie Číňanom. Keď odišiel do dôchodku, odišiel pracovať do Číny, na univerzitu do Šen-jangu. Pracoval v tamojšom laboratóriu, kde skúmal vysokonapäťové napájacie zdroje, rádiotechnické rušenie materiálov a podobne. Pokiaľ však vieme, nesúviselo to s vojenským arzenálom.“

V auguste ruské ministerstvo obrany reagovalo na výskyt citlivých informácií v médiách návrhom na zabezpečenie dôvernosti všetkých informácií o vojenskej obrane krajiny, pokiaľ ešte nie sú štátnym tajomstvom.

V posledných mesiacoch bolo zatknutých niekoľko ruských akademikov pre podozrenie zo zrady štátu, vrátane troch vedcov z Ústredného výskumného ústavu pre výrobu strojov, Viktora Kudryavtseva, Romana Kovaleva a Sergeja Mereshchjakova, pričom FSB viedla aj vyšetrovanie Ivana Safronova, poradcu šéfa spoločnosti Roskosmos.

Putin prijme zákon, na aký čakáme u nás už roky. Zakáže vývoz dreva z Ruska
Ruský prezident chce uzákoniť absolútny zákaz vývozu nespracovaného ihličnatého dreva a cenných tvrdých drevín. Zákaz by platil od roku 2022. Čítať ďalej
01 | 10 | 2020 | Ivan Brožík