KORONA V AUSTRÁLII: Sloboda končí po piatich kilometroch
03 | 10 | 2020 I Ingrid Vrabcová

Melbourne bolo viackrát zaradené medzi tie mestá na svete, kde by ľudia žili najradšej. Teraz tam však platia najprísnejšie opatrenia proti novému koronavírusu. Nie všetci sa ale s tým vedia zmieriť, píše Frankfurter Allgemeine Zeitung.


Melbourne je druhým najväčším mestom Austrálie. Je známe dobrým jedlom, rušným nočným životom a pestrou umeleckou scénou. Už niekoľko rokov po sebe je táto päťmiliónová metropola zaradená medzi tie mestá na svete, kde by ľudia žili najradšej. Súčasné prísne opatrenia proti novému koronavírusu sú tak pre jeho obyvateľov veľmi bolestivou skúsenosťou.

„Pandémia nás pripravila o toľko vecí, ktoré tu máme radi, a ktoré sú charakteristické pre toto mesto,“ – napísala v otvorenom liste obyvateľom Austrálie Kate Lancasterová. Patria sem reštaurácie, pouličné umenie či ragbyové zápasy na plných štadiónoch.

Desaťtisíce ruských Arménov chcú vlastným telom brániť pravlasť v Náhornom Karabachu proti Turkom
Neskutočne dojemné odhodlanie Arménov v Rusku - chcú aj vlastné životy položiť za slobodu Arménov v Náhornom Karabachu. Čítať ďalej
02 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Teraz však v Melbourne platia jedny z najprísnejších protikoronových opatrení na svete. Pre štvrtý stupeň je zákaz nočného vychádzania. Obyvatelia môžu odísť z domu len nakrátko, aby si nakúpili či zašportovali. Nemôžu sa ale vzdialiť od domova viac ako päť kilometrov.

Školy, reštaurácie a pracoviská zostávajú zatvorené. Pokuty za porušenie zákazov sú vysoké. Za nenosenie rúška hrozí pokuta 120 eur, nedodržanie karantény 1 000 eur, pri opakovaných priestupkoch až do 6 000 eur. Kto napriek pozitívnemu testu na koronavírus nezostane v izolácii, musí zaplatiť 3 000 eur, pri opätovnom porušení až do 12 000 eur.

Navaľnyj chce žalovať Putinovho hovorcu, pretože ho obvinil zo spolupráce so CIA
Predstaviteľ ruskej opozície Alexej Navaľnyj oznámil svoj úmysel zažalovať hovorcu prezidenta Vladimira Putina. Hrozba žaloby prišla po tom, čo Kremeľ obvinil Navaľného zo spolupráce so CIA, informuje portál RT. Čítať ďalej
03 | 10 | 2020 | Marek Molnár