Koalícia navrhuje, aby seniori nemuseli žiadať obec o odpustenie dane
03 | 10 | 2020 I TASR

Osoby nad 62 rokov by už nemuseli každoročne žiadať obec o odpustenie alebo zníženie dane.


Navrhujú to koaliční poslanci v novele zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady, ktorú predložili do parlamentu.

Seniori by tak automaticky boli oslobodení od platenia miestnej dane bez potreby o to žiadať. Návrh sa týka len tých obcí a miest, v ktorých platí všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o odpustení dane.

Zákon v súčasnosti umožňuje obciam a mestám prijať VZN, ktorým pre vybrané skupiny občanov umožnia znížiť alebo úplne upustiť od dane zo stavieb alebo dane z bytov. Daňovník musí obci preukázať splnenie podmienok.

Vedec radí, ako správne prenášať rúško
Na ľudskom tele je len málo miest, ktoré sú infekčnejšie ako ústa, a tým pádom kamkoľvek inam rúško dáme, tak je to prilepšenie si, opisuje vhodné skladovanie rúšok docent Václav Čuba z Katedry jadrovej chémie ČVUT. Podľa neho je po zložení rúška... Čítať ďalej
03 | 10 | 2020 | Timotej Dudka


Takýto nárok majú aj osoby nad 62 rokov, platí im natrvalo, respektíve do zrušenia prijatého VZN. Poslanci preto navrhujú, aby seniori neboli povinní si uplatňovať nárok na odpustenie dane. Chcú tak znížiť administratívnu záťaž obce aj samotných daňovníkov.

"Upustenie od každoročných žiadostí o odpustenie dane sa aj naďalej týka len tých obcí a miest, ktoré to daňovníkom umožňujú na základe schváleného VZN," zdôrazňujú predkladatelia. Zákon by mohol byť v prípade schválenia účinný od 1. januára 2021.