V rámci prípravy na 5G zmodernizoval Orange Slovensko už vyše 86 percent mobilnej siete
01 | 10 | 2020 I SITA

Mobilný operátor Orange Slovensko v rámci prípravy na príchod 5G siete zmodernizoval viac ako 86 percent vlastnej mobilnej siete. V najbližších mesiacoch bude proces modernizácie ukončený. Finišuje sa aj s niekoľkoročným projektom modernizácie rádiovej siete.


Vďaka modernizácii mobilnej siete spoločnosť Orange Slovensko tvrdí, že bude nielen pripravená na príchod 5G, ale prinesie aj vyššiu priepustnosť siete a zlepšenie mnohých ďalších parametrov. Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa Orange Slovensko Alexandra Piskunová.

V súvislosti so zavádzaním 5G siete sa spoločnosť Orange Slovensko drží svojich plánov, pričom ich pravidelne aktualizuje podľa aktuálnej situácie. Privítala by však včasné a spravodlivé nastavenie podmienok pri prideľovaní potrebného frekvenčného spektra a taktiež podporu v prípade sceľovania vhodných už pridelených frekvenčných pásiem. Spustenie 5G prevádzky pre zákazníkov totiž patrí medzi strategické priority Orange na Slovensku a v krajinách, kde Orange pôsobí.

Mobilná sieť piatej generácie prinesie podľa spoločnosti okrem zvýšenia rýchlosti a ďalších parametrov nové možnosti využitia v priemysle, vzdelávaní alebo v zdravotníctve na diaľku. "Táto téma sa teda netýka len operátorov, ale celej krajiny. Vybudovanie 5G siete bude patriť medzi najnáročnejšie investičné projekty v histórii telekomunikačného biznisu. Len v prípade Slovenska môžeme hovoriť o investícii presahujúcej stovky miliónov eur," dodáva Alexandra Piskunová.

Najlepšia rada lekára, akú môžeme počuť: leňošte a budete zdraví!
Uznávaný nemecký profesor búra všetky teórie. Zabudnite na ranný beh a radšej zostaňte o niečo dlhšie v posteli. Čítať ďalej
01 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Spoločnosť Orange Slovensko tvrdí, že dodržiava všetky normy a nariadenia platné na území Slovenska. Rovnako to avizuje aj v prípade zavádzania 5G sietí, pri ktorom bude rešpektovať všetky právne a etické požiadavky, ale aj vedecké poznatky z tejto oblasti. Siete piatej generácie používajú na prenos dát vlny podobné vlnám, ktoré používali predchádzajúce generácie mobilných telefónov (2G, 3G, 4G).

Pokiaľ ide o expozíciu, 5G bude podliehať rovnakým striktným regulačným limitom ako ostatné technológie (2G, 3G a 4G) a antény 5G budú podliehať rovnakým pravidlám inštalácie. "Medzinárodné aj národné regulačné orgány poverené vyhodnocovaním vedeckých štúdií v tejto oblasti sa zhodujú na tom, že rádiové vlny 5G sú neškodné a hlboko pod stanovenými regulačnými úrovňami expozície," zdôrazňuje Alexandra Piskunová.

Hlavným rozdielom 5G oproti ostatným sieťam je implementácia technológie Massive MIMO, ktorá umožňuje kontaktovať anténu iba na požiadanie. Táto technológia má dve veľké výhody z hľadiska efektivity a šírenia mobilného signálu – eliminuje zbytočné vlny okolo používateľov a umožňuje efektívnejšie využívanie energie tým, že ju udržuje na absolútnom minime. Táto skutočnosť prinesie podľa spoločnosti Orange Slovensko veľkú výhodu oproti sieťam predchádzajúcich generácií.