Turecko chce s EÚ bezvízový styk, ináč pustí migrantov do Európy
01 | 10 | 2020 I Diana Zaťková

Turecký minister zahraničia Mevlut Čavušoglu uviedol, že Ankara očakáva, že lídri EÚ na nadchádzajúcom samite dosiahnu pokrok v mnohých otázkach vrátane dohody o migrantoch z roku 2016, ktorá by mohla pomôcť pri riešení migračnej krízy v regióne. Téme sa venuje portál RT.


Lídri EÚ sa stretnú 1. a 2. októbra v Bruseli a Ankara očakáva, že budú podniknuté konkrétne kroky k aktualizácii dohody o migrácii a colnej únii s blokom z roku 2016, ako aj k liberalizácii vízového režimu, uviedol v stredu Čavušoglu pre štátnu tlačovú agentúru Anadolu .


Európska rada a Ankara dosiahli dohodu zameranú na zastavenie migračného toku do Európy cez Turecko ešte v marci 2016. Turecko, ktoré hostí asi 3,6 milióna utečencov zo Sýrie súhlasilo, že im zabráni v ceste do Európy výmenou za 6 miliárd EUR a bezvízový styk v EÚ pre Turkov. Ankara však už dlho viní vedúcich predstaviteľov EÚ, že nedodržiavali svoje sľuby. V marci tohto roku Turecko uviedlo, že už nezastaví utečencov smerujúcich do Európy.


Farizejstvo versus logika - Rusi dobre vedia, prečo sa angažujú v Sýrii
Pred piatimi rokmi vstúpili vojenské sily Ruska do Sýrie. Ruská tlač porovnávala, čo sa zmenilo a čo to dalo samotnému Rusku. Čítať ďalej
01 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Bezvízový styk je medzi členskými štátmi EÚ už dlho spornou otázkou, mnohí politici namietajú proti výsledkom tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v oblasti ľudských práv. Ankara tiež očakáva zdokonalenie svojej colnej únie s EÚ, ale proces sa zastavil kvôli represiám Turecka voči odporcom po neúspechu vojenského puču v roku 2016.


Vyhlásenia Čavušoglu prichádzajú uprostred pokračujúceho napätia s členom EÚ, Gréckom, týkajúceho sa námorných nárokov vo východnom Stredomorí. Pred summitom Erdogan apeloval na EÚ, aby prijala nestrannú líniu, informovali miestne médiá s odvolaním sa na list zaslaný vedúcim predstaviteľom EÚ, s výnimkou Grécka a gréckeho Cypru.


„Od EÚ očakávame, že ... udrží rovnaký odstup od všetkých, ako aj podporí dialóg a spoluprácu,“ napísal Erdogan. Ankara a Atény boli dva mesiace v slepej uličke kvôli prekrývajúcim sa nárokom na kontinentálnom šelfe vo východnom Stredomorí. Očakáva sa od nich, že začnú nové kolo rozhovorov o tejto otázke.


Putin prijme zákon, na aký čakáme u nás už roky. Zakáže vývoz dreva z Ruska
Ruský prezident chce uzákoniť absolútny zákaz vývozu nespracovaného ihličnatého dreva a cenných tvrdých drevín. Zákaz by platil od roku 2022. Čítať ďalej
01 | 10 | 2020 | Ivan Brožík