Finančná správa odhalila sofistikované podvody s pohonnými látkami
01 | 10 | 2020 I SITA

Príslušníci finančnej správy z Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) v oblasti nelegálne dovážaných a následne distribuovaných pohonných látok zadržali tri osoby. Tie mali nelegálne doviezť a predať takmer dva milióny litrov minerálneho oleja. TASR o tom informovala hovorkyňa Finančného riaditeľstva SR Ivana Skokanová.


Zadržané osoby sú stíhané väzobne. "Príslušníci finančnej správy už od júla 2019 pracovali na prípade nelegálne dovážaného minerálneho oleja. Sledovanie podozrivých osôb, spolupráca na medzinárodnej úrovni s poľskými kolegami a monitorovanie jednotlivých prepráv vrátane sledovania miesta, kde dochádzalo k prečerpávaniu minerálneho oleja z poľskej cisterny do pripravenej slovenskej cisterny, priniesli svoje ovocie," uviedla Skokanová.

Nelegálnu činnosť sa snažili kryť cez rôzne zahraničné spoločnosti, ktoré v priebehu páchania trestnej činnosti obmieňali. Menili rovnako deklarované miesta vykládok oleja, prevažne v iných členských štátoch. Po niekoľkomesačnom monitorovaní vykonali nakoniec príslušníci finančnej správy z KÚFS aj tri domové prehliadky v obci Michal na Ostrove a Dolný Štál a päť prehliadok iných priestorov vrátane motorových vozidiel.

Najlepšia rada lekára, akú môžeme počuť: leňošte a budete zdraví!
Uznávaný nemecký profesor búra všetky teórie. Zabudnite na ranný beh a radšej zostaňte o niečo dlhšie v posteli. Čítať ďalej
01 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


"Pri prehliadkach zaistili približne 30.000 litrov minerálneho oleja, finančné prostriedky vo výške 30.000 eur, firemné pečiatky, rôzne listinné dôkazy, niekoľko mobilných telefónov, hmotných nosičov dát, notebookov či lodný kontajner špeciálne upravený na skladovanie minerálnych olejov," doplnila hovorkyňa Finančného riaditeľstva SR.

Za celé obdobie zadokumentovali príslušníci finančnej správy najmenej 62 prepráv minerálneho oleja v celkovom množstve najmenej 1.883.477 litrov. Škodu na spotrebnej dani z minerálneho oleja vyčíslili predbežne na 188.347,70 eura.

"Voči všetkým zadržaným osobám vzniesol vyšetrovateľ obvinenie za pokračujúci zločin skrátenia dane a poistného spáchaný formou spolupáchateľstva. V prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody vo výške od štyroch do desať rokov. Stíhaní sú väzobne," doplnila Skokanová.