Turecko popiera tvrdenie, že jeho F-16 zostrelila arménsku stíhačku
30 | 09 | 2020 I Mário Martinka

Vyhlásenie Arménska o tom, že turecké vojenské lietadlo F-16 zaútočilo a zničilo jednu z Jerevanských stíhačiek Su-25, je nepravdivé. Trvá na tom hovorca prezidenta Erdogana. 


"Tvrdenie, že turecké F-16 zostrelili arménske lietadlo, nie je pravdivé," uviedol Fahrettin Altun. Altun tiež vyzval Arménsko, aby zastavilo „lacné propagandistické hry“ a stiahlo svoje jednotky z „okupovaných území“ v oblasti Náhorného Karabachu, píše rt.com.

Jeho vyhlásenia podporil aj hovorca azerbajdžanského ministerstva obrany Vagif Dergahli, ktorý správy o tureckých prúdových lietadlách bojujúcich za Azerbajdžan označil za „klamstvá a ďalšiu fantáziu arménskeho vojensko-propagandistického stroja“.

Arménsko v utorok oznámilo, že americké lietadlo F-16 zostrelilo jedno z arménskych lietadiel. Podľa úradníkov v Jerevane bola cieľom stíhačka Su-25 vyrobená v Sovietskom zväze. Lietadlo bolo zamerané počas letu v arménskom vzdušnom priestore. Pilot útok neprežil.

Kvôli bojom v Náhornom Karabachu uskutočnila BR OSN mimoriadne zasadnutie
Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov sa má stretnúť v utorok, aby diskutovala o kríze v spornej oblasti Náhorného Karabachu, kde bojujú arménske a azerbajdžanské sily, informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Vyhlásenie prišlo len niekoľko hodín po tom, čo sa Ankara zaviazala pomôcť Azerbajdžanu odraziť to, čo nazývajú „arménskou agresiou“. Arménsko v pondelok varovalo, že ak sa Turecko rozhodne vyslať svoje F-16 na podporu Azerbajdžanu, je pripravené nasadiť balistické rakety Iskander ruskej výroby do Náhorného Karabachu.

Náhorný Karabach je po celé desaťročia jablkom sváru medzi Azerbajdžanom a Arménskom. Oba štáty v 90. rokoch viedli krvavú vojnu, ktorej cieľom mala byť úplná kontrola nad týmto územím. Región je medzinárodne uznávaný ako azerbajdžanské územie, ale miestna arménska populácia sa odmieta podriadiť azerbajdžanskej vláde. Baku považuje Náhorný Karabach za nelegálne obsadený Jerevanom.

Napätie v oblasti vyvrcholilo v nedeľu po prestrelke medzi azerbajdžanskými a etnicko-arménskymi vojakmi. Baku aj Jerevan sa navzájom obviňujú z iniciácie násilia a zabitia civilistov.

Prečo Arménsko a Azerbajdžan bojujú a aké to má dôsledky?
Napätie medzi Arménskom a Azerbajdžanom v oblasti Náhorného Karabachu spôsobilo prepuknutie jedného z európskych „zmrazených konfliktov“. Téme sa venuje The Guardian. Čítať ďalej
29 | 09 | 2020 | Diana Zaťková