Erdogan vyzýva Arménov, aby sa postavili proti svojej vláde
30 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval Arménov, aby sa spojili v opozícii proti ich vláde, ktorá je podľa jeho slov „najväčšou hrozbou“ pre mier v regióne po obnovení vojenských akcií s Azerbajdžanom, informuje portál RT.


Erdogan vyzval obyvateľov Arménska, aby zabezpečili svoju budúcnosť pred vedením svojej krajiny, ktoré podľa nich sú využívane ako „bábky“.

Turecký vodca v nedeľu v sérii príspevkov na Twitteri vyjadril nádej, že „celý svet“ obstojí pri Azerbajdžane v „boji proti okupácii a útlaku“.

"Arménsko opäť ukázalo, že je najväčšou hrozbou pre mier v regióne," napísal Erdogan. Ďalej sa postavil proti Minskej skupine, ktorú vytvorila Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) s cieľom pomôcť pri mierovom riešení územného sporu medzi Baku a Jerevanom.

Pri ostreľovaní v Náhornom Karabachu bola zabitá žena a dieťa
Počas obnoveného vojnového stavu medzi Azerbajdžanom a Arménskom nad Náhorným Karabachom bolo množstvo civilistov zranených a zabitých, uviedli miestni predstavitelia tohto regiónu, informuje portál RT. Čítať ďalej
27 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Pri rokovaniach s oboma národmi obvinil medzinárodný orgán z „dvojitého štandardu“ a tvrdí, že arménska „agresia“ je prehliadaná už takmer tri desaťročia.

Ankara vložila svoju plnú podporu za Baku po tom, čo sa v nedeľu ráno v oblasti Náhorného Karabachu zrazili arménske a azerbajdžanské sily. Vládnuca konzervatívna Strana spravodlivosti a rozvoja, ktorú vedie Erdogan, vydala vyhlásenie odsudzujúce Jerevan za „hranie sa s ohňom“ a obvinila Arménsko z ohrozenia regionálneho mieru.

Arménsko a Azerbajdžan boli tvrdými súpermi, pretože si oba národy v 90. rokoch zabezpečili samostatnosť. Vzájomná nedôvera pochádza z dlhoročného sporu o oblasť Náhorného Karabachu, prevažne arménskej oblasti uzavretej vnútri azerbajdžanského územia. Baku sa hlási k zvrchovanosti nad týmto regiónom, zatiaľ čo Jerevan s ním zaobchádza ako s nezávislým národom a spojencom. Oba národy sa navzájom obviňujú z podnecovania najnovšej vzplanutia vojen v pohraničnej oblasti.

Nemecký minister varuje, že európske bezpečnostné opatrenia môžu zabiť viac ľudí ako samotný Covid-19
Opatrenia proti koronavírusu budú mať výrazne závažnejšie následky ako samotná choroba, najmä v rozvojových krajinách, varoval nemecký minister pre hospodársku spoluprácu a rozvoj Gerd Muller, informuje portál RT. Čítať ďalej
27 | 09 | 2020 | Marek Molnár