Covid-19 narobil existenčné problémy aj vinárom. Hoci úroda je dobrá, starosti robí predaj
30 | 09 | 2020 I

Pandémia koronavírusu tvrdo zasiahla nielen ľudstvo, ale i ekonomiku. Medzi tými, kto na ňu dopláca sú však aj vinári, ktorí v týchto dňoch zberajú úrodu svojej celoročnej práce. 


Napriek tomu, že tento rok bol z hľadiska prírody pre vinárov celkom priaznivý, pandémia im spravila škrt najmä pri predaji ich produktov. Veľké zásoby vína, ktoré sa nepredalo blokujú kapacity v pivniciach vinárstiev, Väčšina výrobcov tak má problémy so spracovaním hrozna z nového ročníka. „Jarné mrazy naše vinohrady nezasiahli, pretože v tom čase sa vinič len prebúdzal, ba vo väčšine vinohradníckych oblastí nezaznamenali ani prílišné sucho. Hodnotiť odrody je dnes ešte priskoro, lebo vývoj by môže ešte ovplyvniť babie leto. Zdravotný stav tohtoročnej úrody ročníka zatiaľ hodnotíme ako nadpriemerne dobrý,“ uvádza sa v stanovisku Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska.
Situácia je viac ako kritická

Slovenské vína priniesli v posledných rokov veľa medailí a úspechov zo súťaží v zahraničí.


Hoci sa aktuálna situácia pre slovenských vinohradníkov a vinárov môže javiť na prvý pohľad ako priaznivá, v skutočnosti je viac než kritická. Vinohradníci a vinári Slovenska sú totiž v súčasnosti pod veľkým tlakom pandémie Covid 19, ktorá spôsobila, že víno sa predávalo iba prostredníctvom obchodných reťazcov. „To spôsobilo, že slovenskí vinári  majú veľké prebytky vína, nemajú nielen za čo vykúpiť hrozno, ale ani kde ho spracovať. Zároveň musia čeliť nadbytku vína v celej EÚ, ktoré je veľmi silno dotované a cenou sa dostáva pod výrobné náklady slovenských vinárov,“ vysvetľuje vinohradnícky zväz.

Situácia v agrosektore je vážna a ministerstvo ju nerieši, agropotravinári preto žiadajú premiéra o stretnutie
Poľnohospodári a potravinári združení v Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komore (SPPK) sú znepokojení z vývoja situácie v agropotravinárskom sektore. Listom sa preto 28. septembra obrátili na premiéra Igora Matoviča, aby nepriaznivý... Čítať ďalej
29 | 09 | 2020 | SITA

Slovenskí vinári bez podpory

Staré zásoby kvalitného moku vinári pre COVID-19 nedokázali predať. autor Jozef Uhlárik st.


Viaceré vinárske krajiny už prijali opatrenia pre vinárov na zmiernenie dopadov krízy. Francúzi dostanú dotáciu 250 miliónov eur a Taliani 50 miliónov. Znížiť spotrebnú daň zo šumivého vína na nulu sa rozhodlo Rakúsko, ktoré navyše dá ľuďom poukazy do miestnych gastro prevádzok, Maďarsko zase podporí priamo vinohradníkov dotáciou na cenu hrozna. Slovensko, na rozdiel od spomínaných štátov stále nepodporilo vinohradníkov ani vinárov a výzva na ich podporu stále nevyšla. „Práve naopak, vinohradníci dostali informáciu, že dotácie na výsadbu už vysadených vinohradov, ktoré mali byť vo výške 22 000 Eur, sa budú krátiť o 40 %. Toto všetko je absolútne likvidačné pre stabilizáciu sektora a jeho ďalší rozvoj,“ skonštatoval Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska.
Zákazy a devastačný pokles

Zber hrozna prebieha na Slovensku už niekoľko dní, lenže vinári sa so svojimi produktami pochváliť môcť nebudú. Vinobrania, ako ich poznáme z minulých rokov sú totiž zakázané, predaj vína devastačne poklesol aj v reštauráciách a hoteloch. „Nášho vinárstva sa táto situácia dotkla naozaj významne, pretože hotely a reštaurácie tvorili až deväťdesiat percent nášho odbytu. Pri tom klesol aj zahraničný export, a preto sme niektorých zamestnancov museli poslať domov. Túto nepredvídateľnú situáciu nám do istej miery pomáha prekonať predaj vína cez našu web stránku, čím dokážeme s odretými ušami pokryť aspoň naše prevádzkové náklady,“ priznal Tomáš Sládeček z vinárstva Velkeer. Vinárstiev, ktoré majú rovnaké či podobné problémy je však na Slovensku oveľa viac.

Cech vinohradníkov a vinárov očakáva jeden z najhorších rokov za desaťročia
Slovenskí vinohradníci očakávajú jeden z najhorších rokov za posledné desaťročia. Je za tým viacero faktorov, ktoré znamenajú pre pestovateľov hrozna a výrobcov slovenského vína ekonomicky neúnosnú záťaž. Niektorých vinohradníkov a vinárov to môže... Čítať ďalej
29 | 07 | 2019 | TASR

Záchranou predaj v obchodoch

Miloš Ševčík z vinárstva v Topoľčiankach si zatiaľ tohtoročnú úrodu hrozna pochvaľuje. autor Jozef Uhlárik st.


Naopak, tí vinári, ktorí svoje produkty dodávajú do obchodov či obchodných reťazcov až také existenčné problémy nemajú. „Tohtoročná úroda bola celkom dobrá, pretože zatiaľ nám vychádzalo aj počasie. Aká ale naozaj bude, to ukáže až jeseň. Čo sa týka koronakrízy, tak tá nám až také problémy so zberom hrozna nespôsobila, lebo pri ňom využívame nielen najmä techniku, ale aj kmeňových zamestnancov. Pokles predaja vína sa nás až tak nedotkol, lebo my ho dodávame najmä do obchodov, ktoré veľmi pozatvárané neboli,“ skonštatoval Miloš Ševčík, výrobný riaditeľ vinárstva v Topoľčiankach.

„Úroda vyzerá byť celkom sľubná, zhruba na úrovni minulého roka, a aj kvalita hrozna sa javí zatiaľ veľmi dobre. Prepad predajnosti v reštauráciách a hoteloch sme veľmi pocítili aj my, pretože tento segment v podstate skolaboval. Čo veľmi pomáhalo aj nám, to bol retailový predaj, ktorý fungoval relatívne dobre. Našťastie, koronakrízu sme pri zbere hrozna nepocítili, pretože ten máme najmä  mechanizovaný, s kombajnami, takže problém so sezónnymi robotníkmi sme tu nemali,“ doplnil Jozef Adamovič z vinárstva v Nitre.

Agrorezort chce pomôcť remeselným vinárom ustanovením nového označenia pre ich vína
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) chystá návrh riešenia pre výrobcov „naturálnych vín“ a to v podobe úpravy národnej legislatívy, ustanovením nového typu označovania vinárskych produktov – autentických vín.... Čítať ďalej
07 | 12 | 2019 | SITA