Vedci sa domnievajú, že pri Parkinsonovej chorobe môže ísť o dve choroby v jednej
29 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Nový výskum Parkinsonovej choroby naznačuje, že môže mať v skutočnosti dve varianty, ktoré sa začínajú v rôznych častiach tela. Vedci sa tiež obávajú, že pandémia Covid-19 môže viesť k výraznému nárastu neurodegeneratívnej poruchy, informuje portál RT.


Všeobecne sa verí, že Parkinsonova choroba je singulárnym, neurodegeneratívnym ochorením, ktoré začína v mozgu, ale nová štúdia naznačuje, že v skutočnosti môžu ísť o dve súčasné ťažkosti, z ktorých jedno sa začína v čreve.

U niektorých pozorovaných pacientov s Parkinsonovou chorobou choroba začala v ich črevnom nervovom systéme predtým, ako sa dostala do mozgu.

„Doteraz veľa ľudí považovalo túto chorobu za relatívne homogénnu a definovali ju na základe klasických pohybových porúch,“ hovorí neurológ Per Borghammer z Aarhuskej univerzity v Dánsku a dodáva, že tento nový objav pravdepodobne posunie budúci výskum a liečbu.

Ruské veľvyslanectvo Washingtonu: bojujte proti Covid-19 a nie proti vakcíne Sputnik V
Ruské veľvyslanectvo vo Washingtone vydalo vo štvrtok ostré pokarhanie americkej vláde, v ktorom oznámilo, že „majú zachraňovať americké životy a bojovať proti Covid-19, nie proti ruským vakcínam“, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Malá štúdia s 37 účastníkmi vo veku od 50 do 85 rokov mala buď diagnostikovanú Parkinsonovu chorobu, alebo bola považovaná za „rizikovú skupinu“ a podstúpila pozitrónovú emisnú tomografiu (PET) a magnetickú rezonanciu (MRI).

V jednom dosť zvláštnom zvrate v štúdii vedci poznamenali, že významný počet účastníkov malo poruchu spánku REM (Rapid Eye Movement).

Toto anomálne správanie malo tendenciu signalizovať Parkinsonovu chorobu, ktorá sa začína v čreve. Vedci majú podozrenie, že táto forma potom putuje až do časti mozgu úzko spojenej s REM spánkom.

Rusko v súčasnosti testuje vakcínu Sputnik V na starších a ďalších vysoko rizikových skupinách
Rusko začalo klinické skúšky vakcíny proti koronavírusom Sputnik V na dobrovoľníkoch z vysoko rizikových skupín vrátane starších ľudí. Vzorec je v súčasnosti v záverečnej fáze testov, pred plánovanou masovou distribúciou, informuje portál... Čítať ďalej
25 | 09 | 2020 | Marek Molnár