Svetoví lídri sa zaväzujú zastaviť ničenie Zeme
29 | 09 | 2020 I Mário Martinka

Francúzsko, Nemecko a Spojené kráľovstvo patria medzi viac ako 60 krajín, ktoré sľubujú, že život vo voľnej prírode a podnebie sa stanú stredobodom plánov obnovy po Covid-19


Svetoví lídri sa zaviazali, že v rámci „zmysluplných krokov“ na zastavenie ničenia prírody na Zemi prestanú so znečisťovaním. Chcú prijať udržateľné ekonomické systémy a zabrániť vyhadzovaniu plastového odpadu do oceánov. Všetky tieto kroky sa majú udiať do polovice tohto storočia, píše theguardian.com.

Emmanuel Macron, Angela Merkelová, Justin Trudeau, Jacinda Ardern a Boris Johnson patria medzi 64 lídrov z piatich kontinentov, ktorí varujú, že ľudstvo je v stave klimatického núdzového stavu v dôsledku klimatickej krízy a bujného ničenia život udržujúcich ekosystémov. V záujme obnovenia rovnováhy s prírodou sa vlády a Európska únia zaviazali 10-bodovým záväzkom čeliť škodám na systémoch, ktoré sú základom ľudského zdravia a dobrých životných podmienok.

Medzi tieto záväzky patrí obnovené úsilie o zníženie odlesňovania, zastavenie neudržateľných rybolovných postupov, odstránenie dotácií škodlivých pre životné prostredie a začatie prechodu na udržateľné systémy výroby potravín a obehového hospodárstva v nasledujúcom desaťročí. Vedúci predstavitelia označili sľub za „bod zvratu“, podľa ktorého budúce generácie môžu posúdiť ochotu konať v oblasti ochrany životného prostredia.

Prezidentka víta iniciatívu mladých ľudí, ktorí sa angažujú za ochranu klímy
Prezidentka Zuzana Čaputová víta iniciatívu mladých ľudí, ktorí sa angažujú za ochranu klímy. Ako uviedla vo svojom profile na sociálnej sieti, klimatická kríza nie je žiadny teoretický koncept, ale skutočnosť, ktorá sa každý deň dotýka životov... Čítať ďalej
27 | 09 | 2020 | SITA


Všetci signatári sľubu Leaders’ Pledge for Nature, ktorý vznikol v pondelok v New Yorku, sa zaviazali, že sa príroda a klíma stanú stredobodom plánov hospodárskej obnovy po pandémii. Zároveň sľubujú riešenie klimatickej krízy, odlesňovanie, degradáciu ekosystémov a znečistenie. Toto oznámenie predchádza stredajšiemu summitu OSN o biodiverzite, ktorý sa bude konať virtuálne z New Yorku. Na samite má vystúpiť viac ako 116 hláv štátov a vlád.
Čo sa v sľube píše

„Veda jasne ukazuje, že strata biodiverzity, degradácia pôdy a oceánov, znečistenie, vyčerpanie zdrojov a zmena podnebia sa zrýchľujú nevídanou rýchlosťou. Toto zrýchlenie spôsobuje nezvratné škody na našich systémoch podpory života a prehlbuje chudobu a nerovnosti, ako aj hlad a podvýživu,“ píše sa v prísľube.

„Napriek ambicióznym globálnym dohodám a cieľom v oblasti ochrany, udržateľného využívania a obnovy biodiverzity a napriek mnohým lokálnym úspechom, globálne trendy sa vyvíjajú zlým smerom. Je potrebná transformačná zmena: nemôžeme jednoducho pokračovať tak ako predtým“. Vedúci predstavitelia sa tiež zaväzujú ukončiť environmentálnu trestnú činnosť. Ich cieľ je zasiahnuť proti organizovanému zločinu spojenému s nedovoleným obchodovaním so živočíchmi a drevom.

Boris Johnson takisto povie k tomuto sľubu pár slov: „Musíme tieto slová premeniť na činy a použiť ich na zvýšenie dynamiky, na dosiahnutie ambicióznych a záväzných cieľov. Musíme konať hneď - práve teraz." Nemôžeme si dovoliť váhať a zdržovať sa, pretože strácame biodiverzitu a deje sa to desivou rýchlosťou. Ak nezískame kontrolu, následky budú katastrofické pre nás všetkých. Vyhynutie je navždy - takže naše opatrenia musia byť okamžité.“ Premér taktiež oznámi, že do roku 2030 bude 30% britskej pôdy chránenej, čo znamená, že bude zachovaných ďalších 400 000 hektárov.

Trump stále popiera klimatickú krízu
Klimatická kríza a rekordné lesné požiare na západe USA sa v pondelok pretlačili do prezidentskej kampane. Joe Biden označil Donalda Trumpa za „podpaľača podnebia“ a Trump nepravdivo tvrdil, že planéta „začne byť chladnejšia“ a že veda... Čítať ďalej
16 | 09 | 2020 | Diana Zaťková

Nezáujem najväčších znečisťovateľov

Medzi ďalších signatárov tohto sľubu patria vodcovia Bangladéša, Bhutánu, Kolumbie, Kostariky, Fidži, Kene, Seychel a Mexika. Prezidenti USA, Brazílie a Číny - Donald Trump, Jair Bolsonaro a Si Ťin-pching - tento sľub nepodpísali.

Začiatkom tohto mesiaca OSN oznámila, že už druhú dekádu sa svetu nepodarilo splniť ani jediný cieľ, ktorý by pomohol spomaliť straty prírodného sveta. Nedarí sa chrániť koralové útesy, prirodzené biotopy a ani znížiť množstvo odpadu z plastov a chemikálií.

V posledných týždňoch vyšlo niekoľko správ a štúdií o stave prírody na Zemi. WWF a Zoological Society of London’s (ZSL) Living Planet Report 2020, vydali správu v ktorej sa píše, že globálne populácie cicavcov, vtákov, rýb, obojživelníkov a plazov sa od roku 1970 do 2016 prepadli v priemere o 68%. Šéfka OSN pre biodiverzitu Elizabeth Maruma Mrema, privítala nový záväzok svetových lídrov a označila ho za „inšpiratívny príspevok“ k prebiehajúcim rokovaniam.

Sir Robert Watson, predseda Medzivládnej vedecko-politickej platformy pre biodiverzitu a ekosystémové služby (IPBES), označil tento sľub za „vynikajúci“. Sir Watson však varoval, že bez podpisov veľkých znečisťovateľov je riešenie environmentálnych problémov obmedzené. „Mnohé z najdôležitejších krajín sveta, ktoré spôsobujú zmenu podnebia v dôsledku svojich emisií skleníkových plynov alebo ničia svoju biodiverzitu, nie sú signatármi tohto sľubu. Bez krajín ako USA, Brazília, Čína, Rusko, India a Austrália nemôžeme uspieť pri dosahovaní parížskeho klimatického cieľa alebo pri zastavení a úplnom zvrátení straty biodiverzity,“ uviedol.

Klimatická kríza zmetie moju krajinu, ak svet nesplní svoje sľuby
Teraz je čas na odvahu. Aby sme všetci prežili, bude to od každého vyžadovať obete, píše prezident Marshallových ostrovov Čítať ďalej
28 | 09 | 2020 | Mário Martinka