"Sprisahanie" a taktika rozvratu. Je Matovič ešte schopný vnímať realitu?
29 | 09 | 2020 I Natália Sollárová

Premiér Igor Matovič sa stal „nositeľom zlých správ“, keď oznámil prísnejšie opatrenia a tiež úvahy o zavedení núdzového stavu . Vo virtuálnom priestore sociálnych sietí zas svetu vysvetlil svoju „taktiku rozvratu“. Nezostalo to bez odozvy.


Predseda vlády „stráca kontrolu nielen nad druhou vlnou epidémie, ale predovšetkým sám nad sebou,“ skonštatoval vo svojom komentári s titulkom „Je čas vymeniť premiéra“ politický i mediálny analytik a historik Eduard Chmelár.

Hlavnou náplňou jeho činnosti vo funkcii premiéra sa podľa Chmelára stalo písanie „choromyseľných paranoidných statusov, ktorých agresivita priamo úmerne stúpa“. Zo spomínanej „taktiky rozvratu“ Chmelár usudzuje, že Matovič má zrejme pocit, že je vo vojne so všetkými – nielen s opozíciou, médiami, prezidentkou, či pandemickou komisiou, ale aj občanmi. „Už nie je schopný vnímať realitu,“ píše Chmelár.

Kolíková zdôrazňuje rovnováhu medzi protipandemickými opatreniami a dodržiavaním ľudských práv
Hľadanie rovnováhy medzi prijatím účinných opatrení v boji proti ochoreniu COVID-19 a dodržiavaním základných ľudských práv. Čítať ďalej
28 | 09 | 2020 | SITA


„Ešte pred pár dňami som si myslel, že táto situácia sa dá zvládnuť výmenou ministra zdravotníctva Krajčího za epidemiológa,“ pokračuje v komentári. Nie pre náboženské presvedčenie, ako vo svojom príspevku „konšpiruje“ Matovič, ale pre nekompetentnosť, vysvetľuje ďalej Chmelár.

„Ale premiérové statusy na facebooku ma nie zo dňa na deň, ale z hodiny na hodinu presviedčajú, že je v najvyššom štátnom záujme ukončiť toto trápenie,“ uvádza Chmelár. Pritom nemá na mysli predčasné voľby, ale skôr hľadanie vhodnejšieho kandidáta vo vlastných radoch. A ako ďalšieho predstaviteľa na post lídra vlády uvádza napríklad ministra financií Eduarda Hegera alebo trnavského župana Jozefa Viskupiča, prípadne inú nezávislú osobnosť.

Pritom mu je jasné, že premiér sa do takejto alternatívy hrnúť nebude. Myslí si však, že je čas konať a o zmene by mali začať uvažovať všetci, ktorí sú „ešte príčetní, ktorým zostal zdravý rozum a ktorí majú radi našu vlasť“.

SaS bude pri otázke zlučovania odvodov požadovať analýzu
Vládna strana SaS bude pri otázke možného zlúčenia zdravotných a sociálnych odvodov požadovať analýzu. Pre TASR to uviedol hovorca strany Ondrej Šprlák. Čítať ďalej
28 | 09 | 2020 | TASR


V závere komentára Chmelár dodáva, že „Matovič sám neodíde. Opozícia zbabelo vyčkáva. Koalícia je nejednotná. A presne toto je ten čas, kedy by do hry mohla a mala vstúpiť prezidentka republiky“.

Premiérov „boj so sprisahaním“ sa stal témou aj pre Denník N, pre ktorý situáciu komentoval Juraj Javorský. Podľa autora to Matovič zrejme myslí vážne a jeho status nebol len „náhlym výtryskom emócií“. „Voľba slov a starostlivá konštrukcia skôr svedčia o tom, že má buď vážny záujem presvedčiť verejnosť o existencii sprisahania proti vláde, alebo, a to by bol horší prípad, je o tom sám presvedčený,“ píše Javorský.

Podľa neho to nie je po prvý raz, čo o sprisahaní proti sebe hovorí nejaký slovenský predseda vlády. „Za Vladimíra Mečiara to bolo trvalou súčasťou verejnej debaty, Robert Fico prepadal tejto paranoji ku konci volebných cyklov a svoju konšpiračnú skupinku mal aj Mikuláš Dzurinda,“ uvádza ďalej. Zároveň však Javorský konštatuje, že u Matoviča sa tento prejav straty kontroly ukázal rekordne skoro.

Smer-SD chce podať návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze NRSR
Opozičná strana Smer-SD chce podať v stredu (30. 9.) návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR. Má vyzbieraných 26 podpisov. Na rokovanie chce pozvať ministrov, aby vysvetlili, čo idú robiť v najbližších dňoch na záchranu svojho... Čítať ďalej
29 | 09 | 2020 | TASR


Matovič vo svojom statuse píše o „silách, ktoré nemajú záujem o spoločné dobro“. Javorský si všíma, že používa militaristický slovník so samými vojnami a bojiskami a navodzuje dojem, že sa schyľuje k rozhodujúcemu súboju.

„Čo sa týka psychologických impulzov takéhoto konania, tie sú ukryté v Matovičovej hlave a bolo by trúfalé hodnotiť ich na diaľku,“ uvádza Javorský, zamýšľa sa však nad vonkajšími vplyvmi, ktoré by mohli súvisieť s reakciou premiéra. A nie je ich málo.

Podľa Javorského je to v prvom rade dlhodobá kritika vlády premiéra a výkonu jeho úradu. „Na Matoviča sa naozaj valí zo všetkých médií bez ohľadu na vlastníka,“ píše ďalej a uznáva, že niečo také by musel ťažko niesť aj veľmi odolný typ.

Matovičovi rýchlo klesá dôvera jeho voličov. Politológ prezradil, čo je za tým
Vo filme prichádzali básnici o ilúzie, v súčasnosti Matovič pomerne rýchlo o dôveru voličov. Prečo je tomu tak?, píšu topky.sk. Čítať ďalej
29 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Potom je tu však pád na bojisku, na ktorom si „dáva Matovič zvlášť záležať a kde sa cíti silný: verejná mienka,“ pokračuje Javorský. A hoci kritiku zo strany médií dobre poznali všetci predsedovia vlády, podľa neho nikto doteraz nezažil takú veľkú stratu dôvery verejnosti tak rýchlo po voľbách.

Dokazujú to posledné prieskumy, podľa ktorých premiérovi verí 32 percent ľudí oproti predchádzajúcim 48 percentám. Nedôvera voči Matovičovi stúpla -  a to až o tretinu, na 66 percent. „Matovič v tom oprávnene vidí svoje ohrozenie a začal sa brániť tak, že kriví realitu. Čím viac to bude robiť, tým menej bude zvládať svoj úrad,“ dodáva Javorský.

Príspevok premiéra o „taktike rozvratu“ na sociálnej sieti:



Kto útočí na Kollára?
Okolo predsedu parlamentu a jeho strany Sme rodina sa toho v posledných týždňoch veľa deje. Zdá sa ale, že pohár trpezlivosti Borisa Kollára pretiekol. Včera zvolal tlačovú konferenciu, ktorá dala odpovede na to, prečo sa určité veci dejú tak, ako... Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Aneta Leitmanová