Nespokojnosť biskupov so zákazom omší. Vláde odkazujú: Kňazov neriadi štát!
29 | 09 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Najväčšia cirkev na Slovensku je podľa Denníka N nespokojná s tým, že štát v boji s epidémiou koronavírusu zakáže od štvrtka 1. októbra všetky bohoslužby s účasťou verejnosti.


Konferencia biskupov Slovenska vydala deň po oznámení zákazu stanovisko, v ktorom naznačuje, že ho nemusia rešpektovať. „Z ohláseného opatrenia, ktorého súčasťou by malo byť plošné rušenie bohoslužieb, sme prekvapení, keďže cirkvám bolo prisľúbené, že ak dodržia sprísnené opatrenia, bude pre ne platiť tzv. semafor navrhnutý odborníkmi,“ napísala Konferencia biskupov Slovenska, ktorá dokonca chce semafor, nie plošný zákaz bohoslužieb..
Zrušiť bohoslužby môžu len biskupi

Podľa stanoviska katolíckej cirkvi o rušení bohoslužieb s nimi nikto nehovoril    a vzhľadom na ostatné opatrenia sa im nejaví ako primerané. Snažia sa preto komunikovať s predstaviteľmi štátu, aby sa daná vec objasnila. „Nariadiť kňazom, aby sa prestalo verejne sláviť, samozrejme, môžu len biskupi. Takú vec štát nemôže urobiť bez ich súhlasu,“ píšu ďalej katolícki biskupi.

Druhá najväčšia cirkev na Slovensku, evanjelici augsburského vyznania, sa k opatreniam zatiaľ oficiálne nevyjadrila. Či bude zákaz úplne plošný, alebo pre účasť veriacich na bohoslužbách budú platiť aj určité výnimky, nie je zatiaľ jasné. Podrobnosti opatrení by mal dnes uviesť úrad hlavného hygienika.

Biskupi zrušili dišpenz od povinnej účasti na nedeľných svätých omšiach
Dišpenz od povinnej účasti veriacich na nedeľných a sviatočných bohoslužbách prestáva platiť k 17. júnu 2020. Čítať ďalej
17 | 06 | 2020 | TASR

Druhá vlna priniesla druhý zákaz

Úplný zákaz verejných bohoslužieb ale platil na Slovensku aj počas prvej vlny koronavírusu. Aj vtedy sa cirkvi ozvali s nesúhlasným stanoviskom. Zákaz začal platiť už v čase, keď bol premiérom Peter Pellegrini. Predstavitelia cirkví sa neskôr vo veci zákazu stretli s premiérom Igorom Matovičom. Opatrenia sa však ani po tom nezrušili. Omše v prvej vlne zakázali aj v ďalších silno religióznych krajinách, ako sú Taliansko či Španielsko, kde počas pandémie tiež platili prísne obmedzenia vychádzania.

Viaceré farnosti na Slovensku však na jar zákaz porušovali. Vzbúrila sa voči nemu napríklad fara v Horných Lefantovciach a verejné omše vydávala za súkromné „Omše budú slúžené súkromne v obvyklom čase a možno sa ich zúčastniť podľa uváženia ako stretnutie súkromných osôb,“ písala tamojšia fara na ozname začiatkom marca.
Plošný zákaz sa kňazom nepáči

Nariadenie nerešpektovali ani v druhej polovici marca v Trenčianskej Teplej. Na miesto musela prísť polícia, lebo kňaz tam svojich veriacich púšťal do kostola bočným vchodom. „Farár naďalej omše vykonával, najmä pre seniorov, ktorí sú najrizikovejšou skupinou. V čase preverenia oznámenia sa v kostole nachádzalo asi 20 ľudí, ktorí prišli na svätú omšu,“ napísala vtedy polícia na svoj Facebook. Objavili sa však aj prípady, keď kňazi dávali desiatkam veriacich takzvané sväté prijímanie do úst.

Plošný zákaz bohoslužieb sa nepáči ani niektorým kňazom. „Troška ma na tom vyrušuje, že zakázali paušálne sväté omše, ako keby za tým nebola žiadna ekonomika, čo je pravda. Ale obchody a iné podniky môžu byť otvorené,“ vraví farár z Rusoviec Marián Prachár, ktorý čaká, či bude zákaz naozaj úplný a bude sa týkať aj bohoslužieb vonku. Tie by dokázal zorganizovať s minimálnym rizikom nákazy. Online omše zatiaľ neplánuje.

Kostoly v Južnej Kórei zastavujú bohoslužby
Rímskokatolícke cirkvi zostali v nedeľu v Južnej Kórei zatvorené, pretože úradníci zápasia s vypuknutím koronavírusu, čo viedlo k zrušeniu mnohých verejných zhromaždení. Informuje BBC. Čítať ďalej
01 | 03 | 2020 | Timotej Dudka

V kostoloch ubudli najmä tí starší

Podľa Prachára na bohoslužby už teraz chodí oveľa menej ľudí a dokázal by aj v kostole zabezpečiť bezpečné prostredie. Na poslednú nedeľnú omšu podľa neho prišla len asi polovica ľudí ako obvykle. „Rešpektujeme tieto odporúčania a určite sa im nebudeme brániť,“ hovorí evanjelická farárka Anna Polcková, podľa ktorej sa hľadajú aj iné formy a spôsoby, ako sa obrátiť na veriacich, napríklad cez zvukové nahrávky bohoslužieb či kázní. Aj Polcková hovorí, že na bohoslužby do jej kostola chodí asi o polovicu menej ľudí, ako bývalo zvykom. V kostole najviac ubudlo starších ľudí, na poslednej bohoslužbe boli hlavne mladší veriaci.

Biskupi odporúčajú, aby seniori svoju prítomnosť na bohoslužbách ešte zvážili
Konferencia biskupov Slovenska (KBS) odporúča kňazom, aby vo väčších farnostiach, ktoré majú denne dve omše, jednu z nich vyčlenili pre seniorov. Týka sa to najmä nedeľných bohoslužieb. Čítať ďalej
05 | 05 | 2020 | TASR

Uprednostniť krčmu pre omšou je zlé

Zákaz verejných omší kritizoval aj predseda KDH Milan Majerský. „Uprednostniť krčmu pred omšou je necitlivé, nerozvážne a neprípustné. Nové ohlásené opatrenia ale hovoria i to, že z dôvodu ochrany zdravia možno pokojne navštíviť zaplnené nákupné centrum či dať si pivo v pohostinstve, nemožno ísť však na bohoslužbu do veľkej katedrály ani za splnenia prísnych epidemiologických pravidiel,“ povedal podľa webu Postoj.sk Majerský. Podpredseda Kresťanskodemokratickej mládeže Slovenska Slavomír Gregorík v reakcii na opatrenia na Facebook napísal , že je Slovensko momentálne jediná krajina EÚ, kde platí plošný zákaz konania omší. „Vo väčšine z nich platia pre omše prísne opatrenia, ako aj u nás počas prvej vlny. V niektorých sa omše riadia spoločnými pravidlami pre všetky verejné zhromaždenia a väčšinou sú povolené do 50 ľudí. Iba v Španielsku, Francúzsku a vo Veľkej Británii sú limitované na 30 ľudí,“ uvádza portál Denníka N reakciu Slavomíra Gregoríka.

Počas pandémie majú kasína väčšie výhody ako kostoly (Alan M. Dershowitz)
Komentár Alana M. Dershowitza (Gatestone Institute) Čítať ďalej
16 | 09 | 2020 | Diana Zaťková