Africký mor ošípaných sa rozšíril už aj do okresu Vranov nad Topľou
29 | 09 | 2020 I SITA

Už druhý rok trápi územie Slovenskej republiky výskyt afrického moru ošípaných (AMO). Počas 14 mesiacov prítomnosti AMO sa nákaza rozšírila v poradí už do siedmeho okresu na Slovensku.


K okresu Trebišov, Michalovce, Košice-okolie, Košice-mesto, Rožňava a Rimavská Sobota pribudol okres Vranov nad Topľou. Dňa 25. septembra 2020 bol potvrdený Národným referenčným laboratóriom vo Zvolene pozitívny výsledok na africký mor ošípaných u uhynutého dospelého diviaka v okrese Vranov nad Topľou.

Ide o prvé potvrdenie výskytu v danej oblasti. Diviak bol nájdený v poľovnom revíri Vlčia hora, v katastrálnom území obce Nižný Hrušov. Celkovo za toto obdobie na Slovensku eviduje agrorezort už 272 prípadov AMO u diviačej zveri a 28 ohnísk u domácich ošípaných. Informoval o tom v utorok hovorca agrorezortu Daniel Hrežík.

Pokračuje proces v kauze vraždy M. Sýkoru, vypovedá bývalý šéf SIS I. Lexa
Takmer po dvoch rokoch pokračuje súdny proces v kauze vraždy zakladateľa bratislavskej skupiny sýkorovcov Miroslava Sýkoru z roku 1997. Pred trojčlenným senátom Okresného súdu Bratislava I v utorok vypovedajú viacerí svedkovia. Momentálne svedčí... Čítať ďalej
29 | 09 | 2020 | TASR


"Potvrdenie nákazy AMO v tomto okrese nie je prekvapením, nakoľko v susedných okresoch, vzdialených len pár km od obce Nižný Hrušov, je už dlhodobejšie zaznamenaný opakovaný výskyt tohto ochorenia. Príslušná Regionálna veterinárna a potravinová správa Rožňava vydá pre vymedzené poľovné revíry opatrenia v zmysle platnej EÚ a SR legislatívy, ktoré majú zabrániť ďalšiemu šíreniu nákazy resp. zabezpečiť jej spomalenie," ozrejmil Hrežík.

Výskyt AMO v susedných štátoch sa podľa agrorezortu zhoršuje, preto reálna hrozba ďalších nálezov zďaleka nezanikla a nezanikne najmä vtedy, ak sa všetci, od drobnochovateľov, cez chovateľov, poľovníkov, ale aj bežných občanov, nebudú správať zodpovedne a nebudú rešpektovať veterinárne opatrenia.

"Dôležitá je aj manipulácia s krmovinami, od pokosenej kukurice až po slamu, ktorá môže byť infikovaná. Agrorezort preto vyzýva k mimoriadnej opatrnosti. O ďalšom vývoji nákazy na Slovensku bude rozhodovať zodpovedný prístup zainteresovaných strán," dodal Hrežík.