Prezidentka vyzvala ľudí k zodpovednosti a upozornila, že tvrdosť reštrikcií z jari si už Slovensko nemôže dovoliť
28 | 09 | 2020 I SITA

Prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala ľudí k zodpovednosti a upozornila, že tvrdosť reštrikcií z jari si už Slovensko nemôže dovoliť.


Hlava štátu tiež očakáva, že vďaka medicínskemu pokroku bude koronavírus čoskoro minulosťou. Slováci však podľa nej musia vydržať a tento čas prečkať s čo najmenšími stratami na životoch a ekonomike. Čaputová dnes večer vystúpila s mimoriadnym prejavom v Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS).

Hlava štátu zdôraznila, že bez ohľadu na úspechy Slovenska v prvej vlne, stoja Slováci opäť pred tou istou skúškou. „V tejto chvíli nejde o otázku viny a o to, kto za to môže. Ide hlavne o otázku zodpovednosti každého z nás. Ide o zodpovednosť tých, ktorý majú prijímať rozhodnutia a krízovú situáciu manažovať, teda o zodpovednosť politikov a odborníkov. A ide o tiež o zodpovednosť každého z občanov,“ uviedla.

Ďalej ale zdôraznila, že Slovensko potrebuje viac testovať, posilniť ľudské kapacity, organizáciu a zvýšiť nároky na výkon každej zložky štátu tak, aby v neho ľudia mali dôveru, že v boji proti COVID-u robí všetko potrebné.

ÚSTREDNÝ KRÍZOVÝ ŠTÁB NAVRHUJE VLÁDE ZAVEDENIE NÚDZOVÉHO STAVU (Aktualizácia)
Na Slovensku by sa opäť mal vyhlásiť núdzový stav. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu. Čítať ďalej
28 | 09 | 2020 | TASR


Zodpovednosť podľa nej spočíva v solidarite a ohľaduplnosti každého jedného občana Slovenska. Prezidentka vyzýva, aby ľudia začali tým, čo je najmenej bolestivé a trvá len sekundy. Ako príklady uviedla nosenie rúšok, odstupy a používanie dezinfekcie. „Sekundy, ktoré môžu pre tých najzraniteľnejších znamenať roky života, ktorý sa neskončí predčasne. Naše sekundy dnes teda znamenajú roky života pre iných,“ povedala. Vyzvala tiež ľudí na to, aby si dávali pozor na zdroje svojich informácií.

„Chápem, že mnohí z vás sa cítite unavení z obmedzení, chápem, že mnohí z vás ste krízou na jar veľa stratili. Chápem aj, že sa niektorí z vás necítite COVID-om ohrození. Ale každý z nás má vo svojom okolí niekoho, kto je starší, oslabený, niekoho, komu by COVID mohol spôsobiť závažné problémy,“ povedala s tým, že nikto sa už nechce vracať k obmedzeniam z jari.

Zamestnávatelia žiadajú návrh na obnovenie sociálnych odvodov z 13. a 14. platov odsunúť na neskôr
Návrh na zrušenie oslobodenia trinástych a štrnástych platov od sociálnych odvodov by sa mal odsunúť na neskôr. Po pracovnom stretnutí sociálnych partnerov s ministrom práce a sociálnych vecí Milanom Krajniakom to na tlačovej besede uviedol... Čítať ďalej
28 | 09 | 2020 | SITA


Rovnako tvrdé reštrikcie si už podľa nej štát a spoločnosť už nemôžu dovoliť. Upozornila aj na to, že s rastúcim počtom infikovaných rastie aj počet ľudí, ktorí musia byť hospitalizovaní. „Zastaviť šírenie vírusu teda neznamená len chrániť seba a svoje bezprostredné okolie, znamená uchrániť naše nemocnice, aby pod náporom nových pacientov naše zdravotníctvo neskolabovalo,“ vysvetlila.

Čaputová tiež vyzvala na podporu ľudí, ktorí sú v prvej línii v boji s koronavírusom, a to nie len materiálnu, ale aj morálnu. Upriamila tiež pozornosť na nové druhy testov na koronavírus, ktoré prinášajú výsledok do pár minút a finalizáciu prípravy vakcín.

„Dôverujem tomu, že o niekoľko mesiacov budeme mať vďaka vedeckému poznaniu a objavom vírus pod kontrolou. A COVID-19 bude zvláštnou kapitolou, ktorá sa bude spájať takmer výlučne s rokom 2020. Vydržme preto, aby sme tento čas prečkali s čo najmenšími stratami na životoch, ekonomike, ale aj na našich vzťahoch,“ uzavrela.