Mičovský premeškal termín! Agrobarónom budeme platiť aj naďalej podľa kritérií Jahnátka s Matečnou
28 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Dianie v rezorte ministra Mičovského prekvapuje už aj vlastných.


Minister pôdohospodárstva Ján Mičovský "nestihol" či skôr premeškal dôležitý termín, agrobarónom sa nesiahne na dotácie ani ďalší rok. Píše portál aktuality.sk a hneď v úvode článku dodáva, že hoci mnohí farmári čakajú na dôležité zmeny v rámci prideľovania agrodotácií, ministerstvo mešká so zásadnými reformami. Ak totiž rezort naozaj chcel zmeniť podmienky a režim platieb pre podnikateľov v tomto sektore na budúci rok, musel túto skutočnosť oznámiť Európskej komisii do 1. augusta 2020. Je však koniec septembra.

Redakcia Aktuality.sk tvrdí, že "má k dispozícii list, v ktorom Generálne riaditeľstvo Európskej komisie pre poľnohospodárstvo (DG Agri) oznamuje, že Slovensko mohlo do začiatku tohto augusta požiadať o zmeny v prideľovaní dotácií na ďalší rok. Keďže tak ministerstvo neurobilo, tak aj v nasledujúcich 12 mesiacoch sa budú prideľovať peniaze podľa súčasného nastavenia."

Mičovský má na ministerstve človeka, ktorý je spájaný s kauzou Dobytkár
Danajské dary bývalého vedenia rezortu Mičovskému ochromujú funkčnosť ministerstva Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


Kto teda čaká na nejakú zásadnú zmenu v systéme neprehľadných a neadresných dotácií často aj "na nič", nedočká sa. Zdá sa, že sa tak skoro podpôr nedočkajú ani malí farmári. Pritom ide o jeden z dôležitých záväzkov z programového vyhlásenia vlády. Takže zrejme ešte rok sa bude v rezorte gazdovať podľa Jahnátkových a Matečnej "pravidiel".

Nespravodlivosti v rámci dotačného systému v poľnohospodárstve konštatoval aj Najvyšší kontrolný úrad, ktorý vo svojej správe skonštatoval, že priame platby Pôdohospodárska platobná agentúra vyplácala aj žiadateľom, ktorí nemali vlastnícke právo na pôdu, prípadne nájomnú zmluvu. Pritom podľa portálu aktuality.sk Brusel tvrdí, že "žiadne zásadné zmeny sa v rezorte na budúci rok neuskutočnia. A tí, čo profitujú z aktuálneho nastavenia, sa nateraz nemusia ničoho obávať."

Ministerstvo argumentuje "čakaním na európsku legislatívu". Zatiaľ z neho odchádzajú odborníci, ktorí tam nastúpili po voľbách a starí úradníci na významných postoch zostávajú. Najnovšie už aj minister životného prostredia Ján Budaj "zdvihol obočie" nad skutočnosťou, že pod jeho rezort stále neprechádzajú Lesy SR tak, ako mu to minister pôdohospodárstva Mičovský sľúbil po sformovaní vlády.

Bitky na poliach pokračujú, tá posledná vo Vyšnom Tvarožci. Minister Mičovský zvoláva na štvrtok mimoriadny brífing
Bitky na slovenských poliach o úrodu pokračujú, a tak sa minister pôdohospodárstva Ján Mičovský rozhodol zvolať na štvrtok mimoriadny brífing. Čítať ďalej
27 | 05 | 2020 | SITA