Kde investovala Pavlína Matovičová? Sieť firiem Arcy by mali rozpliesť vyšetrovacie orgány
28 | 09 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Investície premiérovej manželky v investičnej spoločnosti Arca vyvolávajú už dlhší čas otázniky. Odpovedať na to, kto komu požičiaval podľa ekonóma nie je taká jednoduché


Škandál okolo investícií svojej manželky Pavlíny presunul premiér Matovič na Pellegriniho a Fica. Hovorí, že ľudia, ktorí ho informovali o dianí v Arca, tvrdia, že v roku 2018 informovali Fica aj Pellegriniho, že skupina Arca robí „podivné investície“. Mali ich žiadať, aby zakročili cez Národnú banku Slovenska a upozorňovali ľudí, že tieto investície môžu byť pochybné a finančná skupina môže skrachovať.

Matovičove vysvetlenia kauzy Arca stoja na hlinených nohách s priveľa otáznikmi
Kauza okolo peňazí manželky Igora Matoviča, ktorá mala vložiť do finančnej skupiny Arca neutícha ani po niekoľkých dňoch, hoci sa premiér snažil celú transakciu svojej polovičky vysvetliť. Najnovšie sa k celej záležitosti vracia nielen Denník N,... Čítať ďalej
22 | 09 | 2020

Nakupovanie dlhopisov „šej háj“

Ekonóm Ján Šebo však krúti hlavou, že tak to nie je. „Arca Capital je skupina firiem. Nemusí napríklad na všetky dohliadať Národná banka Slovenska,” povedal pre ParlamentnéListy.sk. Arca Capital zastrešuje viaceré spoločnosti a firmy. „Národná banka napríklad dohliada na Arca Brokerage House, o. c. p. a. s., ktorá dostala v roku 2019 pokutu za to, že neodborným spôsobom spravovala klientom portfóliá.

Nakupovali pre klientov jeden jediný dlhopis, a teda im zvyšovali riziko. Spoločnosť dostala pokutu. No ale ten dlhopis, čo nakupovali, Nova Green Finance, to je akciová spoločnosť, ktorá jednoducho vykupovala dlhopisy, ako sa hovorí ´šej háj´, a je to len finančná schránka na rovnakej adrese ako Arca Capital, a tá nie je zo zákona dohliadaná Národnou bankou Slovenska,” vysvetľuje systém Ján Šebo.
Búranie posledného mýtusu

„Nova Green Finance, takisto sídli na adrese ako Arca Capital, na Plynárenskej 7 v Bratislave, vydávala dlhopisy, má aktíva 40 miliónov, väčšinu dlhopisov rozpredala v roku 2017, časť 2018, a táto spoločnosť, ako som uviedol, vôbec nie je dohliadaná Národnou bankou Slovenska. Sú to finanční sprostredkovatelia a nikto nevie, kam sa tie peniaze požičiavali. Tam to nie je regulované,” pridáva Šebo. Tak sa zdá, že ľuďom sa začne búrať aj posledný mýtus, že dlhopisy sú potenciálne bezpečné.

„Teraz ľudia konečne pochopia, že korporátne dlhopisy sú veľmi riziková vec. Na papieri je krásne napísané, že niekto vám dá výnos 5%, vy však zrazu zistíte, že je tam 100-percentné kreditné riziko, takže vám nikto nevráti ani tie peniaze, za ktoré ste nakúpili dlhopis,” prízvukuje Šebo.

Matovičova manželka nemala v Arca Capital vložené ani jedno euro
Manželka premiéra Igora Matoviča (OĽANO) Pavlína Matovičová nemala v Arca Capital vložené ani jedno euro. Uviedol to v sobotu počas brífingu premiér. Poukázal na to, že jeho manželka má tri zmenky v Arca Investments, každú vo výške 200.000... Čítať ďalej
20 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR

Mohli upozorniť daňovákov

Čo by mohol urobiť akýkoľvek premiér, ak by bol informovaný o podivných investíciách? „Máme na to orgány, zrejme by mohol posunúť informáciu Národnej banke Slovenska. Ale NBS by povedala: Bohužiaľ, toto nie sú dohliadané subjekty, nemôžeme vydať stanovisko, aby boli ľudia obozretní,” skonštatoval pre ParlamentnéListy.sk. ekonóm Šebo. Národná banka, ako sme už uviedli, vydala stanovisko, čo sa týka  korporátnych dlhopisov, lenže tam jej právomoci končia.

„Viete, nemôžete nikoho menovať bez dôkazov, pretože by vás žalovali za poškodenie dobrého mena,” upozorňuje Ján Šebo. Čo by teda akýkoľvek premiér či minister mohol robiť? „Mohli to dať daňovákom, aby ich preklepli, lebo ak boli vo finančných problémoch, hrozilo, že štát príde o peniaze, mohli povedať, dajte pozor na vratky DPH. Finančná správa by sa na nich isto pozrela,” hovorí Šebo a dopĺňa, že celá vec je vhodná na rozpletanie pre orgány činné v trestnom konaní.
Kto vlastne komu požičal?

Z celého je už na pohľad vidieť, že ide o riadne komplikovaný systém. Len pri zbežnom pozretí cez verejne prístupné údaje sa dá zistiť, že pod Arca Capital je celá sieť firiem, pričom sídlia na rovnakej adrese. Napríklad: Arca Capital Slovakia, Plynárenská 7, Arca Investments, Plynárenská 7, Arca Brokerage House, Plynárenská 7, Arca Capital Funding, Plynárenská 7… O čo teda ide? Je potrebné rozpliesť, kto vlastne komu požičal. „Toto je však skutočne na vyšetrovateľoch,“ uzatvára pre ParlamentnéListy.sk. ekonóm Ján Šebo.

AKTUALIZOVANÉ: SMER-SD podáva trestné oznámenie na finančnú skupinu Arca Capital
Strana Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) podáva trestné oznámenie na finančnú skupinu Arca Capital. Čítať ďalej
17 | 09 | 2020 | SITA