Najchladnejšiu noc pocítili v okrese Senica
27 | 09 | 2020 I TASR

Chladnú noc zo soboty (26. 9.) na nedeľu bolo najviac cítiť na západnom Slovensku, pričom vôbec najchladnejšie bolo v okrese Senica. Uviedol to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.


"Dôvodom výrazného ochladenia bola zmenšená oblačnosť v chladnom vzduchu, ktorý sa k nám dostal od juhozápadu až západu po prechode studeného frontu. Na východe však bolo oblačnosti viac, pretože na fronte sa prehĺbila ďalšia tlaková níž, ktorá postupovala z východnej strany Karpát, a tak bolo aj na východe krajiny teplejšie," ozrejmili meteorológovia.

Okrem regiónu na Záhorí, kde napríklad v Smrdákoch namerali počas noci len 1,3 stupňa Celzia, sa pod dva stupne nad nulou ochladilo aj na Motyčkách (1,7 stupňa Celzia) či Dobrej Vode a v Demänovskej doline (1,8 stupňa Celzia). Teplotu medzi dvoma až troma plusovými stupňami namerali taktiež na viacerých miestach – Hrochoť, Oravská Polhora, Šaštín-Stráže, Jasenie, Horná Súča, Liptovská Osada, Lehota, Detvianska Huta, Ladzany, Senica či Lubina.

Líder strany Hlas-SD sa 30. septembra vzdá funkcie podpredsedu parlamentu
Líder strany Hlas - sociálna demokracia (Hlas-SD) Peter Pellegrini sa v stredu 30. septembra vzdá funkcie podpredsedu Národnej rady SR. Čítať ďalej
27 | 09 | 2020 | SITA


Nasledujúcu noc očakáva SHMÚ podobný interval nočnej minimálnej teploty, no situácia sa zmení. "Najteplejšie bude tentoraz na juhozápade, pretože počasie začne u nás od juhozápadu oblačnosťou a zrážkami ovplyvňovať ďalšia tlaková níž, ktorá sa v týchto chvíľach prehlbuje nad Talianskom," skonštatovali meteorológovia.

Západnému Slovensku patril prím aj v prípade úhrnu zrážok počas soboty. Najviac ich spadlo v Trenčianskom kraji, pričom vo Valaskej Belej v okrese Prievidza zaznamenali až 85 milimetrov.