Miera práceneschopnosti na Slovensku zostáva na rekordných úrovniach
27 | 09 | 2020 I SITA

Priemerná dočasná práceneschopnosť (PN) na Slovensku v auguste tohto roka dosiahla 3,63 %. Išlo o najvyššiu augustovú mieru dočasnej PN za posledných pätnásť rokov.


Oproti júlu tohto roka síce klesla o 0,14 percentuálneho bodu, medziročne to však bolo viac o 0,40 percentuálneho bodu. Najnižšia augustová priemerná dočasná PN bola v posledných pätnástich rokoch v auguste 2015, keď predstavovala 2,73 % a druhá najvyššia bola v auguste 2012 s hodnotou 3,47 %. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila Sociálna poisťovňa.

Kým v Bratislavskom kraji bolo v auguste dočasne práceneschopných 2,17 % nemocensky poistených osôb, v Prešovskom kraji priemerná dočasná PN predstavovala 4,34 %. V Prešovskom kraji je pritom spomedzi všetkých krajov najvyššia miera evidovanej nezamestnanosti, minulý mesiac dosiahla 11,25 %. Naopak, v Bratislavskom kraji je miera nezamestnanosti najnižšia, na konci augusta bola na úrovni 4,75 %.

Budú padať hlavy? Monika Jankovská viedla so šéfom NAKA dlhý rozhovor
Bývalá štátna tajomníčka, ktorá drží vo väzbe drží už dva týždne protestnú hladovku sa konečne stretla so šéfom Národnej kriminálnej agentúry Branislavom Zurianom, s ktorým mala podľa portálu topky.sk stráviť niekoľko desiatok minút. Koho v... Čítať ďalej
27 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Druhú najnižšiu dočasnú PN po Bratislavskom kraji v auguste tohto roka vykázal Banskobystrický kraj, a to 3,16 %. Nasleduje Nitriansky kraj, kde priemerná dočasná PN dosiahla 3,68 % a Košický kraj s priemernou dočasnou PN 3,77 %. Naopak, druhú najvyššiu priemernú dočasnú PN za august po Prešovskom kraji zaevidoval Žilinský kraj, a to 4,30 %, za ním nasleduje Trenčiansky kraj s 4,25 % a Trnavský s priemernou dočasnou PN na úrovni 4,04 %.

Priemerná dočasná PN vychádza z podielu práceneschopných osôb voči celkovému počtu nemocensky poistených ľudí v danom období. Priemerné percento dočasnej pracovnej neschopnosti vyjadruje podiel kalendárnych dní dočasnej pracovnej neschopnosti na celkovom kalendárnom fonde v sledovanom období.