Roskozmos tvrdí, že ľudia by jedného dňa mohli žiť na mesiaci Jupitera, Kalisto
26 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Ruská vesmírna agentúra Roskozmos považuje Kalisto, druhý najväčší mesiac Jupitera, za možné miesto pre obývateľnú základňu vo vesmíre, tvrdí riaditeľ dlhodobých programov spoločnosti Alexander Bloshenko,  informuje portál RT.


„Z hľadiska miest, kde je najvhodnejšie zriadiť základňu pre ľudí, je Kalisto po Mesiaci a Marse tretia najlepšia možnosť,“ uviedol Bloshenko.

Roskozmos láka najmä povrch prírodného satelitu z ľadu, ktorý by mohol mať podpovrchový oceán tekutej vody. Navyše seizmická aktivita zistená na mesiaci Jupitera znamená, že musí mať horúce centrálne jadro.

V roku 1610, keď objavil mesiac Galileo Galilei, sa o ňom dlho uvažovalo ako o možnom mieste pre budúce ľudské obydlie.

Nájdeme život na Venuši?
Medzinárodný tím vedcov ohlásil objav plynného fosfínu v oblakoch nad Venušou. Toxický plyn sa považuje za kľúčový biologický podpis a môže naznačovať prítomnosť života vysoko na oblohe Venuše. Informáciu priniesol portál RT. Čítať ďalej
16 | 09 | 2020 | Diana Zaťková


Kvôli nízkej úrovni radiácie a stabilite polohy sa predpokladá, že by jedného dňa mohla byť hostiteľom základne pre ďalší prieskum do slnečnej sústavy. V roku 2022 plánuje Európska vesmírna agentúra vyslať prieskumníka Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE), ktorý bude študovať tri mesiace planéty, ktoré sa považujú za obývateľné prostredie. Prieskumníkovi bude trvať 7 rokov, kým sa dostane k Jupiteru.

Začiatkom tohto týždňa šéf Roskozmosu Dmitrij Rogozin oznámil, že vesmírna agentúra plánuje vyslať sondy na Venušu, pričom ju nazval „ruskou planétou“. V roku 1970 sa Sovietsky zväz stal jedinou krajinou, ktorá úspešne pristála na druhej planéte od slnka.

Nový dánsky výskum vyvrátil mýtus, že väčšina Vikingov mala blond vlasy
Na rozdiel od zobrazenia Vikingov v popkultúre, mnohí z nich neboli blonďaví a ich genetika bola oveľa rozmanitejšia, odhalila nová dánska štúdia, informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 09 | 2020 | Marek Molnár