Mocný vatikánsky kardinál Angelo Becciu rezignuje v dôsledku finančného škandálu
26 | 09 | 2020 I Mário Martinka

Vedúci vatikánskeho úradu pre vyhlasovanie svätcov sa vzdáva svojich práv a nebude môcť hlasovať za nového pápeža


Mocný vatikánsky kardinál, ktorý bol zapletený do škandálu s nehnuteľnosťami, vo štvrtok náhle rezignoval a vzdal sa svojho práva zúčastniť sa prípadného konkláve v ktorom sa volí pápež, píše theguardian.com. V krátkom vyhlásení vydanom nezvyčajne večer sa uvádza, že pápež František prijal rezignáciu kardinála Giovanniho Angela Becciu, vedúceho oddelenia, ktoré rozhoduje o tom, kto sa stane svätým v rímskokatolíckej cirkvi. Dôležitejšie však je, že vo vyhlásení sa uvádza, že 72-ročný Becciu sa „vzdal práv vyplývajúcich zo zastávana pozície kardinála“.

Jednoriadkové vyhlásenie neuvádza nijaké podrobnosti ani dôvod, prečo sa tak stalo. Najdôležitejším právom rímskokatolíckych kardinálov do 80 rokov je však účasť na konkláve, ktoré má zvoliť nového pápeža po tom, čo súčasný pápež zomrie alebo rezignuje. Vzdanie sa tohto práva naznačovalo, že dôvod rezignácie Becciu bol obzvlášť závažný. Posledným kardinálom, ktorý sa vzdal tohto práva, bol škótsky kardinál Keith O’Brien, ktorý v roku 2013 rezignoval pre sexuálny škandál.

Všetci sme bratia – aj sestry! Tvrdí sa v pápežskej encyklike, ktorú Vatikán vydá v októbri
Encyklika „Všetci sme bratia“ vyjde 4. októbra. Nadpis je inšpirovaný pápežom Františkom a nemýľte sa, nevylučuje ženy. Čítať ďalej
17 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Becciu bol do roku 2018 zástupcom štátneho tajomníka, jedného z najmocnejších postov vo Vatikáne. Počas jeho pôsobenia v tomto úrade sa Vatikán dostal do kontroverznej dohody, v ktorej Štátny sekretariát použil cirkevné peniaze na nákup luxusnej budovy v Londýne ako investíciu.

Vyšetrovanie tohto prípadu viedlo k vlaňajšiemu pozastaveniu činnosti piatich vatikánskych zamestnancov, k rezignácii vatikánskeho policajného šéfa a k odchodu bývalého šéfa vatikánskeho úradu pre finančné informácie (AIF). Becciu poprel všetky previnenia v kontroverznej londýnskej kúpe nehnuteľnosti a kúpu obhajoval s tým, že hodnota nehnuteľnosti sa zvýšila.

Vatikánska polícia v júni zatkla talianskeho sprostredkovateľa Gianluigiho Torziho, ktorý bol súčasťou kontroverznej dohody, a obvinila ho z vydierania, sprenevery, podvodov a prania špinavých peňazí, uviedla vatikánska tlačová kancelária. Neskôr ho prepustili, ale vyšetrovanie pokračuje. Vatikánske zdroje uviedli, že očakávajú, že vatikánski policajní sudcovia čoskoro vydajú obvinenia.

Trump velebí konšpirátorov QAnon ako „ľudí, ktorí milujú našu krajinu“
Prezident uviedol, že o konšpiračnej skupine krajnej pravice vie len málo, privítal však ich podporu Čítať ďalej
21 | 09 | 2020 | Mário Martinka