Droba naložil Matovičovi: Nenazývajme Slovákov nezodpovednými bláznami
26 | 09 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

S reakciou, akú na svojej sociálnej sieti zverejnil bratislavský župan Juraj Dropa na slová Igora Matoviča, pri jeho hodnotení vysokého počtu nakazených u nás, slovenský premiér zrejme nerátal.


Bratislavský župan Juraj Droba vo svojom statuse zareagoval na kritiku a ostré vyjadrenia premiéra Igora Matoviča, ktorý pripísal vysoký nárast prípadov Covid-19 u nás nezodpovednému správaniu sa ľudí. Podľa župana to je síce faktor, no podstatné je niečo iné.

Korona udrela naplno nie preto, že by sme boli nezodpovední. O tom, že jesenná vlna bude silnejšia, sme predsa hovorili už od leta. pripomína Droba hneď v úvode Matovičovi a dodáva, že župný úrad a jeho zariadenia sociálnych služieb sa pripravovali na zhoršenie situácie už od júla. To je aj podľa viacerých zainteresovaných ten najlepší prístup k riešeniu krízy. Pripraviť sa a neodkladať riešenia na poslednú chvíľu.
Nechceme obvinenia a vyhrážky

Župan Droba ale zašiel ešte ďalej a Matovičovi pripomenul, že: „Netreba byť imunulógom, aby sme pochopili, že ak stúpajú prípady vo svete a my máme otvorené hranice, tak začnú stúpať aj u nás. Nie je na mieste obviňovať občanov, že „kašľali“ na opatrenia a pokazili nám to. Áno, niektorí boli nezodpovední a po uvoľnení opatrení sa správali ako odtrhnutí z reťaze. To však nie je dôvod hádzať všetkých do jedného vreca. Oveľa viac je totiž tých, ktorí sa obmedzujú v bežnom živote a pomáhajú blízkym či susedom.“

AKTUÁLNE: Matovič oznámil, že "preberá velenie" - situácia je mimoriadne vážna
"Situácia je mimoriadne mimoriadne vážna a preto po troch mesiacoch preberám vedenie boja voči Covid-19 do vlastných rúk..." - premiér Igor Matovič. Čítať ďalej
26 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Podľa bratislavského župana chcú Slováci opäť normálne žiť a posledné čo si želajú sú obvinenia, vyhrážky a šírenie paniky. Nemali by sa nazývať nezodpovednými bláznami, lebo týmto sa len podnecuje nenávisť a každé nové opatrenie môže mať opačný efekt.
Sme len ľudia a chcem svoj život

Podľa Juraja Drobu nevieme, kedy sa pandémia skončí, či ochorieme my alebo naši blízki, či neprídeme o prácu. „Existenčné problémy nás ohrozujú rovnako, ako tie zdravotné. Myslime, prosím, na všetkých ľudí z kultúry, umenia, cestovného ruchu, gastronómie a ďalších odvetví, ktorým hrozí chudoba a skúsme im pomôcť. Zdravý rozum je najlepšie opatrenie.

Všetci sme v tom spolu a dnes sa bojíme o svoju existenciu viac, ako o svoje zdravie,“ konštatuje bratislavský župan a v závere prosí politikov, pandemikov, epidemiológov a krízových manažérov, aby mali na zreteli, že sme len ľudia a chceme žiť svoj život.



AKTUALIZOVANÉ: Podmienky pre organizovanie hromadných podujatí sa majú sprísniť
Podmienky pre organizovanie hromadných podujatí sa majú na Slovensku od októbra opäť sprísniť. Čítať ďalej
25 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR