Spoločnosť Disney pod paľbou kvôli natáčaniu v Číne
25 | 09 | 2020 I Mário Martinka

Natáčanie častí filmu Mulan v čínskom regióne, kde sú moslimovia zadržiavaní v internačných táboroch, dostalo americkú spoločnosť Disney pod paľbu médií.


Spoločnosť Disney začala v piatok ponúkať svoj najnovší hit Mulan na streamovacej platforme Disney+, pretože pandémia znížila návštevnosť  kín po celom svete. Disney si za pozretie filmu účtuje 30 dolárov. Cieľom je získať späť investície do filmu, ktorý by za bežných okolností dokázal zarobiť miliardu dolárov, píše portál rt.com.

Príchod filmu síce priniesol vzrušenie filmových fanúšikov, záverečné titulky filmu však vyvolali istú dávku kontroverzie.

Spoločnosť Disney v nich poďakovala čínskej komunistickej strane v oblasti Sin-ťiang, v ktorej vláda internuje viac ako 1 milión Ujgurov, Kazachov a ďalších moslimov. Poďakovania sa dočkali aj úrady verejnej bezpečnosti v Turpane, v meste neďaleko od Urumči, o ktorom je známe, že sa v ňom nachádza najmenej jeden ujgurský internačný tábor. Čínsky aparát verejnej bezpečnosti je hlavným dodávateľom väzňov do táborov. Ujgurovia môžu byť internovaní už za to, že si dali narásť fúzy či bradu alebo sa zdržiavajú pitia alkoholu.

Americké ministerstvo obchodu minulý rok pridalo Turpan PSB na zoznam subjektov, ktoré majú nulový prístup k americkým technológiám. "Predstavte si, že časti globálneho trháku sa natáčajú v blízkosti dedín, v ktorých pracovníci bezpečnosti chodia od dverí k dverám a kladú otázky, po ktorých nasleduje masová internácia obyvateľstva políciou," napísal na Twitteri predstaviteľ neziskovej organizácie Victims of Communism Memorial Foundation, Adrian Zenz.

Európa rieši dilemu vo vzťahu k Číne - ako neprísť o miliardy a nestratiť chrbticu
Podľa zdrojov Európskej únie sa medzi EÚ a Čínou preleje denne miliarda eur. Únia je tak v súčasnosti najvýznamnejším obchodným partnerom Číny. Čítať ďalej
24 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Remake animovaného filmu z roku 1998 vyvolal kontroverzie aj po tom, čo herečka hrajúca Mulan, Liu Yifei, vyjadrila minulý rok podporu Hongkonskej polícii na čínskej platforme sociálnych médií Weibo. Priaznivci Hongkonských protestov už mesiace požadujú bojkot filmu a zaviedli na sociálnych sieťach hashtag #BoycottMulan.

Skupina spojená so spoločnosťou Disney má za sebou dlhoročnú históriu pôsobenia v Číne a to prostredníctvom filmov i parku Disneyland v Šanghaji. Spoločnosť, spolu s ďalšími hollywoodskymi filmovými štúdiami, sa stala závislou od Číny ako zdroja zisku za predaj svojich trhákov. Čína v minulom roku zarobila spoločnosti Disney viac ako 9 miliárd dolárov, čím sa stala po USA druhým najväčším filmovým trhom na svete.

Alan Horn, predseda spoločnosti Disney, vo februári vyhlásil, že spoločnosť sa snaží byť „nepolitická a apolitická, pokiaľ ide o všetky tieto veci“. Na otázku o komentároch herečky Liu povedal: „Sloboda prejavu je dôležitou súčasťou našej spoločnosti... Na svete však vždy niekde existuje problém. Čína je veľmi, veľmi veľkým trhom... a nie je to jediný trh, kde sú problémy.“

Americké regulačné orgány vyšetrujú výrobné chyby Boeingu 787
Dodávky prúdových lietadiel sa oneskoria, pretože výrobca vykonáva ďalšie kontroly Čítať ďalej
09 | 09 | 2020 | Mário Martinka