Putin nominovaný na Nobelovu cenu za mier
25 | 09 | 2020 I Mário Martinka

Ruský prezident Vladimír Putin bol nominovaný na Nobelovu cenu za mier, potvrdil vo štvrtok Kremeľ. Podľa ruskej tlačovej agentúry TASS na čele skupiny ruských verejných činiteľov, ktorá nominovala prezidenta stál spisovateľ Sergej Komkov.


Nominácia bola údajne začiatkom tohto roka zaslaná výboru v Nórsku. Dôvod nominácie však zatiaľ nebol zverejnený. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov novinárom povedal, že za nomináciou nestojí Putinova administratíva, píše thehill.com.

"Všetci viete, že na toto ocenenie sú nominovaní úplne iní ľudia. Toto je iniciatíva tých, ktorí nomináciu predložili. V tomto prípade [nomináciu predložil] spomínaný spisovateľ," uviedol Peskov s odkazom na Komkova. „Ak sa prijme rozhodnutie [o udelení ceny] - skvelé, ak nie, nie je to tiež žiadny problém,“ dodal Peskov.

Správa o nominácii prichádza krátko po tom, čo bol jeden z hlavných Putinových kritikov, vodca opozície Alexej Navaľnyj, prepustený z nemeckej nemocnice po údajnom pokuse o atentát. Navaľnyj bol v auguste v lietadle otrávený a následne bol prevezený na ošetrenie do Nemecka. Francúzske a švédske laboratóriá potvrdili, že Navaľnyj bol otrávený Novichokom, nervovým prostriedkom zo sovietskej éry, ktorý bol tiež použitý pri podozrení na otravu bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa. Kremeľ poprel obvinenia, že stojí za otravou Nalvanyho a tvrdí, že ruským predstaviteľom nebol ukázaný žiadny dôkaz o otrave.

Trump je Putinov užitočný idiot, ktorý vedie USA do katastrofy varuje podplukovník Vindman
Trump „má rád autoritárskych silákov“, a preto sa snaží potešiť Putina, uviedol Alexander Vindman, ktorého kariéra v Bielom dome sa skončila po jeho svedectve počas impeachmentu prezidenta, píše huffpost.com Čítať ďalej
17 | 09 | 2020 | Mário Martinka


Americký minister zahraničia Mike Pompeo v rozhovoroch naznačil, že otravu nariadili vysokí ruskí predstavitelia. Prezident Trump však vyhlásil, že mu zatiaľ neboli predložené žiadne dôkazy, ktoré by spájali Putina s Novičokom.

Správa o Putinovej nominácii prichádza krátko potom, čo sa Trumpovi podarilo sprostredkovať zlepšenie vzťahov medzi Izraelom a Spojenými arabskými emirátmi (SAE).

Osobu, ktorá nakoniec Nobelovu cenu získa, vyberie Nobelov výbor tvorený piatimi osobami, ktoré nominuje nórsky parlament. Laureát ceny mieru za rok 2021 bude zverejnený v októbri 2021.

Gazprom na Putinov rozkaz získa štátny monopol na dodávky plynu obyvateľstvu
Prezident Putin poverí vládu, aby vymenovala Gazprom za jediného operátora celoruského plynového programu. Čítať ďalej
21 | 09 | 2020 | Ivan Brožík