Premiér Matovič sa pohráva s myšlienkou, ako Pente zobrať zlaté hrozienka zo zdravotníctva
25 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Dôveru a Union len tak zrušiť nemožno. Možno však zmeniť zákony tak, že sa stanú zbytočnými a v systéme nefunkčnými a nepoužiteľnými.


O Matovičovom nápade písal portál e.dennikn.sk. Je to v podstate jednoduché - ak sa nemožno zbaviť bez väčších súdnych ťahaníc výbercu poistného, možno zákon zmeniť systém výberu poistného. Obmedzením možností súdnych sporov a arbitráží sa zároveň preventívne obmedzuje aj riziko platenia odškodného.

O zmene systému výberu poistného sa diskutuje už roky. Z času na čas sa vynárajú úvahy o zlúčení poisťovní, teda, o monopole jednej, čo však zrejme na normy, platné v Európskej únii, nie je priechodné. Doteraz to však bolo vždy výlučne v rovine teórií o zdravotných poisťovniach. Teraz prichádza iná vízia - zlúčiť legislatívne výber sociálnych a zdravotných odvodov, ktoré by sme posielali do jednej megapoisťovne, ktorá by navonok nebola ani zdravotnou, ani sociálnou, ale čímsi inštitucionálne úplne novým.

Takže - “Slovensko by mohla v najbližších rokoch čakať najväčšia zmena v sociálnom a zdravotnom poistení od jeho vzniku. Premiér Igor Matovič začal v OĽaNO aj pred niektorými kolegami z koalície hovoriť o tom, že by sa mal zlúčiť výber zdravotného a sociálneho poistenia a zaviedol by sa jeden sociálno-zdravotný odvod”. informoval portál e.dennikn.sk.

Penta sa stiahne zo sektora potravín, predá Mecom aj Iglotex
Investičná skupina Penta sa v priebehu nasledujúcich dvoch rokov plánuje stiahnuť zo sektora výroby a distribúcie potravín. Už hľadá kupca pre spoločnosť Carnibona Holdings, v ktorej združuje mäsospracujúce továrne na Slovensku a v Maďarsku.... Čítať ďalej
06 | 05 | 2020 | SITA


Znamená to v praxi, že by sa spojila sociálna poisťovňa s poisťovňami zdravotnými, alebo už len so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou, ktorá by predtým “zhltla” ostatné zdravotné poisťovne a ich poistencov. Naše odvody by sme tak posielali spoločne na jeden účet, teda, presnejšie, po zmene zákona by to bol už iba akýsi “seperodvod” a potom by si štát z toho účtu distribuoval sám alikvótne časti odvedenej sumy na účel sociálneho a zdravotného poistenia.

“Okrem zjednodušenia výberu poistného by to však znamenalo koniec súkromných zdravotných poisťovní Dôvera a Union, ktoré v súčasnosti podnikajú v systéme povinného zdravotného poistenia” - pripomína e.dennikn.sk

O nápade sa diskutuje, „do detailov to ešte rozpracované nemáme, táto filozofia je však podľa mňa správna – aby sme čo najviac zjednodušili ľuďom život. Občan by zaplatil jeden odvod a ten sa potom rozdelí,“ potvrdil Denníku N filozofiu Matovičovho riešenia predseda klubu OĽaNO Michal Šípoš. Podľa neho v klube OĽaNO by takýto návrh určite našiel podporu.

Penta diskutuje o dostavaní nemocnice na Boroch, jej otvorenie sa možno posunie
Dokončenie výstavby nemocnice na bratislavských Boroch sa možno posunie. V online diskusii Okrúhleho stola Zdravotníckych novín to pripustil generálny riaditeľ a predseda predstavenstva (CEO) medzinárodnej siete nemocníc a polikliník Penta... Čítať ďalej
15 | 04 | 2020 | TASR


Presný návrh ani prepočty takého opatrenia ešte neexistujú. V ostatných koaličných stranách sa však už o takomto nápade neformálne rozprávajú a očakávajú, že prvý teoretický model fungovania jednej sociálno-zdravotnej poisťovne by mohol vzniknúť do konca roka. Až potom bude jasné, či by mohol prejsť.

Popri jednej „všeobecnej poisťovni“ sa v stranách hovorí aj o systéme dobrovoľného doplnkového zdravotného a sociálneho poistenia, do ktorého by sa mohli zapojiť aj súkromné poisťovne. Potom by zostala Pente aj Dôvera, avšak už by nehrala ani prvé ani druhé a dokonca ani tretie husle v rezorte zdravotníctva.

Vytvorenie jednej sociálno-zdravotnej poisťovne by naozaj a logicky mohlo zjednodušiť zoštátnenie systému povinného poistenia v zdravotníctve. To pripúšťa aj programové vyhlásenie vlády. „Ak súčasný systém zdravotných poisťovní po analýze nebude prinášať hodnotu pre pacienta a dosahovanie zdravotných celospoločenských cieľov, vláda SR zváži zavedenie unitárneho systému zdravotného poistenia.“

Štát vedie s majiteľmi viacerých existujúcich aj zaniknutých zdravotných poisťovní súdne spory pre zákaz výplaty zisku zo zdravotného poistenia, ale ani v jednom zatiaľ definitívne neprehral. Naopak, v arbitrážach bol úspešný aj v prípade Penty, aj v prípade holandského majiteľa Unionu. Ten síce najprv získal odškodné, ale Slovensko napokon v precedentnom medzinárodnom spore dokázalo, že Union nárok nemá.

Kto útočí na Kollára?
Okolo predsedu parlamentu a jeho strany Sme rodina sa toho v posledných týždňoch veľa deje. Zdá sa ale, že pohár trpezlivosti Borisa Kollára pretiekol. Včera zvolal tlačovú konferenciu, ktorá dala odpovede na to, prečo sa určité veci dejú tak, ako... Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Aneta Leitmanová


Vlk sýty a ovca celá - tak by sa nakoniec mohol vyriešiť z pozície štátu veľký problém, zvaný Penta. Citovaný portál sa odvoláva na Igora Matoviča, ktorý podľa neho týždeň po voľbách povedal: „(Penta) má lekárne, má nemocnice, má zdravotnú poisťovňu, má laboratóriá“ a dodal, že skupina „vyciciava kľúčové financie na liečbu chorých a premiestňuje ich na účty v zahraničí“. Podľa premiéra treba Pentu „osekať tak, aby ich to buď prestalo baviť, alebo poskytovali absolútne špičkovú zdravotnú starostlivosť“.

Igor Matovič nezabúda na 400 miliónov eur, ktoré podľa neho zo zdravotníctva vytunelovala práve Penta s tichým súhlasom predstaviteľov strany Smer. S Pentou má pomerne veľký osobný spor aj Sme rodina a hlavne Boris Kollár. „Vediem s premiérom mnoho rôznych debát. Bavili sme sa aj na tému odvodov, považujem to však za interné rozhovory a verejne sa vyjadrím, až keď bude niečo konkrétne dohodnuté,“ povedal predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík. Bez zaváhania a teda zjavne z pozície neinformovaného reagovala iba Jana Žitňanská za zoskupenie za ľudí - „je to pre mňa úplne nová informácia a ani na koaličnej rade som ju zatiaľ nezachytila.”

Legislatívne v podstate nejde o žiaden vynález - napríklad v Nemecku sa cez jeden systém jednej povinnej platby financuje zdravotné poistenie, dôchodkové poistenie, poistenie v nezamestnanosti, úrazové i nemocenské poistenie.

Penta doviezla na Slovensko zdravotnícky materiál za päť miliónov eur
Penta doviezla na Slovensko zdravotnícky materiál za 5 miliónov eur. V aktuálnej dodávke sa nachádza okolo šesť miliónov rúšok, ochranné štíty a obleky pre zdravotníckych pracovníkov, respirátory FFP2, vyše 60 paliet vitamínov a potravinových... Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | SITA