Dolár sa v roku 2021 zrúti. USA by sa mali pripraviť na dvojitú recesiu, varuje ekonóm
25 | 09 | 2020 I Mário Martinka

Budúci rok bude podľa amerického odborného asistenta z univerzity v Yale Stephena Roacha pre americkú menu brutálny. Povedal, že jeho „zdanlivo šialený nápad“, že dolár padne, by sa už nemal zdať byť taký bláznivý.


"Máme údaje, ktoré naznačujú dynamiku sporiacich aj bežných účtov oveľa dramatickejším spôsobom, ako som sám hľadal," povedal Roach pre CNBC, píše rt.com.

Podľa neho „Deficit bežného účtu v Spojených štátoch, ktorý je najširšou mierkou našej medzinárodnej nerovnováhy so zvyškom sveta, utrpel v druhom štvrťroku rekordné zhoršenie.“ Dodal, že „Miera takzvaných čistých národných úspor, ktorá je súčtom úspor jednotlivcov, podnikateľov a vládneho sektoru, zaznamenala po prvý raz od finančnej krízy ( z roku 2008 ) ... rekordný pokles, ktorý sa vrátil do záporných čísel."

Spoločnosť Disney pod paľbou kvôli natáčaniu v Číne
Natáčanie častí filmu Mulan v čínskom regióne, kde sú moslimovia zadržiavaní v internačných táboroch, dostalo americkú spoločnosť Disney pod paľbu médií. Čítať ďalej
25 | 09 | 2020 | Mário Martinka


Ekonóm vlani v júni predpovedal, že ku kolapsu amerického dolára môže dôjsť v budúcom roku, o dva roky alebo aj možno neskôr. Teraz však vidí, že ku kolapsu príde do konca roku 2021. „Keďže nemáme úspory a chceme rásť, využívame tieto deficity bežného účtu, aby sme si požičali prebytočné úspory, a to vždy tlačí meny dole,“ uviedol. "Dolár nie je imúnny voči tejto ... úprave."

Roach, bývalý predseda Morgan Stanley Asia, tiež stanovil pravdepodobnosť dvojitej recesie v USA nad 50 percent.

"V čase keď ideme do chrípkovej sezóny, keď sa nová miera infekcie pohybuje späť smerom nahor s neprijateľne vysokou úmrtnosťou, riziko následného šoku nie je možné vylúčiť," uviedol. "Záznamy z histórie naznačujú, že toto nie je čas ( na kolaps ), i keď napenené trhy to vidia inak ..."

Elon Musk tvrdí, že lacnejšie a výkonnejšie batérie pre elektrické vozidlá prídu o 3 roky
Generálny riaditeľ spoločnosti Tesla uznal, že dizajn a výrobný proces nových článkov, ktoré budú podľa neho o polovicu lacnejšie, nie je dokončený Čítať ďalej
24 | 09 | 2020 | Mário Martinka