Slovensko nesúhlasí s povinnými kvótami na prerozdelenie migrantov, ponúkne však pomocnú ruku, tvrdí Matovič
24 | 09 | 2020 I SITA

Slovensko oznámi európskym partnerom, že s povinnými kvótami na prijatie migrantov nesúhlasí. Zároveň solidárne ponúkne pomocnú ruku krajinám, ktoré kvôli nelegálnej migrácii „veľmi trpia".


Uviedol to predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) vo svojom profile na sociálnej sieti. Európska komisia (EK) v stredu 23. septembra predstavila nové pravidlá v oblasti migrácie a azylu v Európskej únii (EÚ), ktoré počítajú so zdieľanou zodpovednosťou členských krajín v týchto otázkach.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyen sa vyjadrila, že Nový pakt o migrácii a azyle ponúka Európe „nový štart". Navrhuje systém, pri ktorom by členské štáty EÚ pomohli zmierniť záťaž krajín, kam prichádza najviac migrantov po mori, ako sú Grécko, Taliansko, Malta a Španielsko, a to spôsobom, že niektorých prijmú aj oni alebo poskytnú ďalší materiál a logistickú podporu.

Tie štáty, ktoré nebudú ochotné prijať migrantov, by mali na starosti deportácie osôb so zamietnutými žiadosťami o azyl. To by podľa agentúry AP mohlo vyhovovať Rakúsku, Česku, Maďarsku, Poľsku a Slovensku, ktoré dosiaľ odmietali prijať migrantov a utečencov.

Minister Krajči pokračuje v rozvracaní nemocníc. „Zoťal“ ďalšiu riaditeľskú hlavu. Teraz to ale zrejme prepískol
Ministra zdravotníctva Mareka Krajčiho v odvolávaní riaditeľov štátnych nemocníc, zdá sa, nezastavili ani vzbury personálu proti jeho nominantom v Poprade či Košiciach. Ako informujú tv.noviny.sk, Krajčí pokračuje v dosadzovaní "svojich" riaditeľov... Čítať ďalej
24 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.