O pláne obnovy chceme ešte na tejto schôdzi rokovať, tvrdí Kollár
24 | 09 | 2020 I TASR

Na aktuálnej septembrovej schôdzi Národnej rady (NR) SR sa možno ešte bude rokovať o pláne obnovy. Povedal to predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Do programu schôdze by podľa neho mohli zaradiť podobný návrh, ktorý podal Smer-SD, keď inicioval mimoriadnu schôdzu.


"Rokujeme o tom s koaličnými poslancami. Niečo na tento spôsob by sme chceli priniesť, aby sme tento bod otvorili a dostali poslanci viac informácií," povedal Kollár. Plénum vo štvrtok neschválilo program mimoriadnej schôdze, ktorú inicioval Smer-SD. Chcel, aby parlament prijal stanovisko k plánu obnovy. Uznesenie malo zároveň zaviazať vládu, aby pri vypracovaní národného plánu zachovala zaužívanú úroveň sociálneho dialógu, mali by byť nominovaní experti pre včasné posúdenie plánu.

Navrhované uznesenie malo súčasne zaviazať predsedu vlády Igora Matoviča (OĽANO), aby zabezpečil včasné zaradenie národného plánu obnovy na prerokovanie do parlamentu ešte pred jeho formálnym doručením Európskej komisii (EK).

Po tom, čo parlament odmietol rokovať o tomto návrhu, predseda Smeru-SD a poslanec Robert Fico navrhol, aby NR SR vzala na vedomie článok 2 ústavného zákona o spolupráci parlamentu a vlády v záležitostiach Európskej únie (EÚ). Ten podľa neho konštatuje, že ak sa NR SR nevyjadrí k návrhu stanoviska SR do dvoch týždňov, toto stanovisko je pre vládu záväzné.

Minister Krajči pokračuje v rozvracaní nemocníc. „Zoťal“ ďalšiu riaditeľskú hlavu. Teraz to ale zrejme prepískol
Ministra zdravotníctva Mareka Krajčiho v odvolávaní riaditeľov štátnych nemocníc, zdá sa, nezastavili ani vzbury personálu proti jeho nominantom v Poprade či Košiciach. Ako informujú tv.noviny.sk, Krajčí pokračuje v dosadzovaní "svojich" riaditeľov... Čítať ďalej
24 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


"Pripomínam, pán predseda, že návrh stanoviska podľa ústavného zákona bol predložený vo štvrtok minulý týždeň. Vo štvrtok o týždeň nadobudne, ak sa národná rada nevyjadrí k tomuto bodu, toto stanovisko záväznosť," adresoval Fico predsedovi parlamentu. Kollár následne potvrdil, že má pravdu. "Budeme sa tým musieť zaoberať," dodal. Následne na tlačovej konferencii Kollár doplnil, že majú sedem dní na to, aby pripravili právne stanovisko a tento problém vyriešia.

Predseda vlády Matovič reagoval, že opoziční poslanci, ktorí chceli rokovať o pláne obnovy, nie sú pre nich partneri na túto diskusiu. Vyhlásil, že bývalí premiéri Fico a Peter Pellegrini (nezaradený) rozkradli Slovensko. "Fico s Pellegrinim ukradli 30 miliárd eur Slovensku, ľuďom, ktorým mali vládnuť. My teraz dostaneme šesť a oni chcú o tom ešte diskutovať. Aké majú na to morálne právo?" pýtal sa premiér.