O novele o zabezpečovaní zberu odpadu sme komunikovali s obcami, tvrdí Budaj
24 | 09 | 2020 I TASR

O návrhu novely zákona o odpadoch envirorezort komunikoval s obcami i predstaviteľmi Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). Na štvrtkovej tlačovej konferencii to povedal minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO).


Nová legislatíva má zabezpečiť, že organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) pre obaly budú musieť po vypovedaní zmluvy s obcou zabezpečiť zber odpadu, až kým obec neuzatvorí zmluvu s inou organizáciou. Podpredseda ZMOS Radomír Brtáň skonštatoval, že odpadové hospodárstvo je aj finančne dôležitou témou každej obce a mesta.

Minister pripomenul, že novela má riešiť problémy so zazmluvnením odvozu odpadu, ktoré vznikli aj počas pandémie nového koronavírusu. Separovaný odpad podľa neho často končí v zmesovom odpade.

Brtáň hovoril o problémoch s financovaním odvozu odpadu. "Veľmi ťažko sme znášali posledné roky a mesiace, keď systém, ktorý mal financovať niekto iný, boli nútené financovať obce a mestá. Hovorím o triedenom zbere, ktorý museli dofinancovávať, hoci je to v rozpore so zákonom na to, aby vytvorili komfortný systém pre svojich občanov, aby zabezpečovali miery triedenia, ktoré sme sa ako SR zasadili dodržiavať," dodal.

SaS je proti akejkoľvek forme prerozdeľovania migrantov, tvrdí Sulík
Strana SaS odmieta akékoľvek povinné kvóty pri prerozdeľovaní migrantov. Zhodli sa na tom minister hospodárstva a šéf SaS Richard Sulík, ako aj štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus (SaS). Sulík označil za nekorektné, že sa EÚ snaží... Čítať ďalej
24 | 09 | 2020 | SITA


Návrh novej legislatívy poslanci preberajú v skrátenom legislatívnom konaní. Prerokovať by ju mali vo štvrtok popoludní. Novelou zákona o odpadoch by sa mali podľa návrhu stabilizovať vzťahy v rámci systému rozšírenej zodpovednosti výrobcov. Zaviesť by sa mala aj povinnosť uhradiť náklady za zabezpečenie triedeného zberu a následné zhodnotenie odpadu v minimálne ustanovenej výške. Posunúť by sa malo aj zverejnenie údajov potrebných na stabilizovanie systému. Nová legislatíva sa má týkať tiež prevencie pred opakovaním sa situácií výpovedí OZV s množstvom obcí.

Envirorezort tiež navrhuje vrátiť pôvodný termín štartu zálohovania PET fliaš a hliníkových obalov. Termín bol oddialený pre obavu z dôsledkov pandémie nového koronavírusu na 1. január 2023. Teraz sa má posunúť späť na 1. január 2022.