Grécko je blízko k obnoveniu rozhovorov s Tureckom o prieskume prírodných zdrojov v Stredomorí
24 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Grécka vláda tvrdí, že je blízko k obnoveniu rozhovorov s Tureckom o námorných zónach vo východnom Stredomorí, avšak to, ako skoro sa to stane, záleží na oboch stranách, informuje portál RT.


Atény a Ankara vedú spory týkajúce sa námornej jurisdikcie a práv na prieskum prírodných zdrojov v tomto regióne. Minulý mesiac Turecko vyslalo seizmické prieskumné plavidlo Oruc Reis do vôd vo východnom Stredomorí, ktoré si nárokuje aj Grécko.

Plavidlo Oruc Reis sa minulý týždeň vrátilo do prístavu kvôli „bežnej údržbe“ a Grécko uviedlo, že tento krok považuje za pozitívny prvý krok k odstráneniu medzery medzi dvoma členmi NATO.

"Sme blízko k obnoveniu rozhovorov, ale to, ako skoro sa to stane, závisí od oboch strán, od Grécka a Turecka," povedal v pondelok novinárom hovorca gréckej vlády Stelios Petsas, pričom dodal, že majú z toho "dobrý pocit."

Poplach v Číne: V továrni na vakcíny prepukla ďalšia nákaza. Tisícky ľudí je infikovaných!
V čínskej továrni na vakcíny, kde zoonóza vypukla, malo doteraz 3 000 ľudí pozitívny test na infekčnú chorobu brucelózu. Dôvod hromadnej infekcie bol pravdepodobne únik spôsobený expirovaným dezinfekčným prostriedkom, píše na svojom webe portál... Čítať ďalej
21 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Mediálne správy v Grécku uviedli, že prieskumné rozhovory by sa mohli začať už tento týždeň. Predchádzajúce rokovania medzi Aténami a Ankarou o vymedzení námorných zón sa prerušili v roku 2016.
Hovorca tureckého prezidenta Ibrahim Kalin v nedeľu zopakoval nový sentiment s tým, že Ankara a Grécko môžu čoskoro pokračovať v rozhovoroch.

Varoval však, že vedúci predstavitelia Európskej únie, ktorí sa stretnú tento týždeň, tejto situácii nepomôžu, ak budú hroziť sankciami proti Ankare.

O týchto dvoch krajinách sa minulý mesiac uvádzalo, že sú na pokraji obnovenia „prieskumných“ rozhovorov, ktoré boli prerušené v roku 2016, Turecko však ukončilo kontakt a poslalo Oruca Reisa do sporných vôd. Tento krok nastal potom, čo Grécko podpísalo dohodu o vymedzení námorných lodí s Egyptom.

Bill Gates už vie, že v "najlepšom prípade" pandémia skončí do roku 2020
Bill Gates v posledných dňoch neprestávať chrliť svoje názory na koronavírus. Tentokrát vo svojom najnovšom vyjadrení predpovedal, že pandémia sa skončí do roku 2022 - vďaka vakcínam, do ktorých výrazne investuje, informuje portál... Čítať ďalej
21 | 09 | 2020 | Marek Molnár