Zdá sa, že vo východnej Sýrii teraz bojujú Američania s Rusmi
23 | 09 | 2020 I Diana Zaťková

Americká armáda zintenzívnila rozmiestňovanie vojakov a techniky v severovýchodnej Sýrii po zvýšení napätia s Ruskom v regióne, informuje Guardian.


"Americké ústredné velenie nasadilo radar Sentinel, zvýšilo frekvenciu amerických stíhacích hliadok nad americkými tábormi a nasadilo bojové vozidlá Bradley na posilnenie amerických síl v oblasti, ktorú kontrolujú USA a jej kurdskí spojenci," uviedol hovorca kapitána Billa Urbana vo vyhlásení. Počet obrnených vozidiel vyslaných ako posila nepresiahol pol tucta a na ich manévrovanie bolo vyslaných „menej ako 100 ľudí“, spresnil americký úradník, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity.


Urban bez toho, aby spomenul Rusko, uviedol, že tieto kroky mali „pomôcť zaistiť bezpečnosť a ochranu koaličných síl“, a že „USA sa nesnažia o konflikt so žiadnym iným národom v Sýrii , ale v prípade potreby budú brániť koaličné sily“. Anonymný americký úradník informoval, že kroky „sú jasným signálom pre Rusko, aby sa pridržiavalo procesov vzájomného odstránenia konfliktov a pre Rusko a aj ďalšie strany, aby sa vyhli neprofesionálnym, nebezpečným a provokatívnym akciám na severovýchode Sýrie“.


V Rusku sa do výroby dostávajú bezkonkurenčné technológie pre vrtuľníky
Podľa výrobcu sa unikátny dopplerov rýchlomer dostáva do výstroja pre vrtuľníky Mi a Ka. Čítať ďalej
19 | 09 | 2020 | Ivan Brožík

Americké bojové vozidlá Bradley nasadil v regióne vlani v októbri Donald Trump, ktorý sa začiatkom roku 2019 pokúsil odvolať všetky americké jednotky zo Sýrie.  No nakoniecako súhlasil s ponechaním niekoľkých stoviek vojakov na ochranu ropných vrtov.


Niekoľko incidentov za posledné týždne postavilo americkú armádu proti ruským silám, ktoré sú teraz rozmiestnené pozdĺž tureckých hraníc na základe dohody s Ankarou. Koncom augusta sa pri zrážke s ruským vozidlom zranilo sedem amerických vojakov .


Videá zverejnené na Twitteri, ktoré zjavne natáčali svedkovia a samotní Rusi, ukazovali ruskú obranu a vrtuľníky, ktoré sa pokúšali zablokovať americké vozidlá a potom ich vytlačiť z oblasti. K tankom prileteli zo základne v Kuvajte, uviedol v ďalšom vyhlásení hovorca anti-džihádistickej koalície plukovník Wayne Marotto. Hoci aj americké aj ruské jednotky pôsobia v Sýrii, ich konfrontácie boli doteraz zriedkavé.


Dvaja ruskí vojaci boli zatknutí po tom, ako si umyli topánky svätenou vodou
V západoruskom meste Kaliningrad bolo začaté trestné konanie po tom, čo boli dvaja príslušníci baltskej flotily natočení, ako si umývajú topánky svätenou vodou, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 09 | 2020 | Marek Molnár