Rúhání tvrdí, že americký pokus o opätovné zavedenie sankcií OSN voči Iránu čelí porážke
23 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Iránsky prezident Hasan Rúhání vyjadril presvedčenie, že snaha Washingtonu jednostranne znovu zaviesť sankcie OSN voči jeho krajine nebude úspešná, s tým, že proti rozhodnutiu sa stavajú dokonca aj spojenci USA, informuje portál RT.


„Amerika sa blíži k porážke vo svojich sankčných krokoch, pričom už čelila porážke a negatívnej reakcii u medzinárodného spoločenstva. Nikdy sa nepoddáme tlaku USA a Irán rázne odpovie na americkú šikanu,“ uviedol v nedeľu iránsky vodca.

Skutočnosť, že európski partneri Washingtonu reagovali negatívne na jednostranný krok, ukazuje, že „americký tlak v politickom a právnom sektore zlyhal,“ dodal.

Americký minister zahraničia Mike Pompeo v sobotu oznámil, že medzinárodné sankcie voči Iránu sa „vracajú späť“, ale dokonca aj najbližší spojenci Washingtonu vyhlásili, že sa svojich záväzkov podľa Spoločného komplexného akčného plánu (JCPOA) z roku 2015, ktorý zrušil sankcie OSN, vzdajú výmenou za prísnejšie kontroly teheránskeho jadrového programu. Podpísali ju Čína, Francúzsko, Nemecko, Irán, Spojené kráľovstvo a USA, ale Washington v roku 2018 dohodu jednostranne ukončil.

Rusi dominujú v nadzvukových zbraniach. Trump ich obvinil z krádeže technológií
Americký prezident Donald Trump obvinil Rusko z krádeže informácií o technológii nadzvukových zbraní od administratívy Baracka Obamu. Rusko tvrdí, že o zbraniach začalo diskutovať takmer pred 20 rokmi, informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Ministri zahraničia Francúzska, Nemecka a Veľkej Británie vo vyhlásení uviedli, že USA už nie sú signatármi JCPOA, a preto nemajú zákonnú právomoc na zavedenie sankcií. Ministri zdôraznili, že „neúnavne pracovali na zachovaní jadrovej dohody a zostávajú tomu odhodlaní“.

Zdá sa však, že Washington ponechal malý priestor na rokovania. Pompeo počas sobotňajšieho oznámenia uviedol, že každý národ, ktorý odmietne dodržiavať jednostranne uložené sankcie, bude niesť „následky“.

V reakcii na predchádzajúce komentáre iránskeho ministra zahraničných vecí Mohammada Džaváda Zarifa sa Rúhání zaviazal, že Teherán „sa nikdy nepoddá tlaku USA“ a prinesie „drvivú odpoveď na americkú šikanu“.

USA jednostranne znovuzavádzajú sankcie OSN voči Iránu
Spojené štáty v sobotu jednostranne ohlásili znovuzavedenie sankcií OSN voči Iránu a prisľúbili potrestať tých, ktorí ich porušia. Týmto krokom Washington riskuje zvýšenie svojej izolácie, ako aj medzinárodného napätia, uviedla tlačová agentúra... Čítať ďalej
20 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR