Režim na hraniciach aj opatrenia by mali byť prísnejšie, myslí si minister zdravotníctva
23 | 09 | 2020 I SITA

Režim na hraniciach aj opatrenia by mali byť prísnejšie. Myslí si to minister zdravotníctva Marek Krajčí.


Ako uviedol po rokovaní vlády, krajiny, ktoré zvládajú pandémiu dobre, majú oveľa prísnejšie opatrenia ako Slovensko, a tým sa podľa neho musí vláda zaoberať.

Vzor, od ktorého si môžeme brať príklad, je podľa ministra Poľsko, ktoré má v červenej zóne limit hromadných podujatí určený na maximálne 50 ľudí, v oranžových 100 a v zelených zónach 150 ľudí. Práve tento limit podľa Krajčího spôsobil, že Poľsko má infekciu pod kontrolou.

Pellegrini pre pandémiu apeluje na vládu i verejnosť, pýta sa na opatrenia
Expremiér a podpredseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (nezaradený) vyzval vládu a premiéra, aby začali riešiť situáciu s pandémiou nového koronavírusu tak, ako sa má a aby o opatreniach dopredu informovala občanov. Apeloval na verejnosť,... Čítať ďalej
23 | 09 | 2020 | TASR


"Posledné dni hovoria, že ideme vytrvalo hore. Reprodukčné číslo sa, žiaľ, nemení, našťastie sa nezhoršuje," povedal minister. Od augusta má Slovensko ustálené reprodukčné číslo, ktoré je na hodnote 1,156. Hodnota hovorí o tom, že jeden infikovaný v priemere nakazí jedného ďalšieho, eventuálne dvoch ľudí. Týmto číslom v priemere narastá počet infikovaných o 20 % v porovnaní s predchádzajúcim týždňom.

Znamená to, že denné prírasty infikovaných v polovici októbra majú byť 260 až 450 prípadov denne. "Opatrenia nie sú natoľko účinné, aby sme mohli povedať, že reprodukčné číslo sa znižuje, našťastie zostáva konštantné," doplnil Krajčí. Situáciou sa má zaoberať konzílium epidemiológov aj pandemická komisia, ktorá odporučí vláde ďalšie opatrenia.