Súdna rada navrhuje prezidentke odvolať z funkcie všetkých sudcov starších ako 65 rokov
22 | 09 | 2020 I SITA

Súdna rada SR posunula prezidentke Zuzane Čaputovej návrh odvolať z funkcie sudcov starších ako 65 rokov. Návrh sa tak týka celkovo 82 sudcov.


Pred hlasovaním povedal predseda súdnej rady Ján Mazák, že doposiaľ súdna rada navrhovala na odvolanie prezidentke sudcov po dovŕšení veku 65 rokov len selektívne. Platí totiž neistá legislatíva, ktorú si vykladali tak, že sudcu môže, ale nemusia navrhnúť na odvolanie po dovŕšení veku 65 rokov.

Návrh na odvolanie sa týka sudcov všeobecných sudcov a aktívnych je stále 36 z nich. K tejto situácii podľa Mazáka došlo preto, že súdna rada roky nekonala. „Vznikla situácia, keď desiatky sudcov aktívnych alebo neaktívnych, ktorí majú prerušený výkon, sme museli predložiť prezidentke SR. Je na nej, či siahne po právnom prostriedku a odvolá týchto sudcov, alebo zváži niektoré dôvody osobitého zreteľa, tak, ako to avizovala vo svojom vyjadrení,“ dodal po skočení zasadnutia rady Mazák.

Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií v utorok nebude zasadať, tvrdí Dostál
Zasadnutie Výboru Národnej rady (NR) SR pre nezlučiteľnosť funkcií v utorok nebude. Na sociálnej sieti to uviedol člen výboru Ondrej Dostál (SaS), novinárom to tiež potvrdil expredseda tohto výboru Richard Raši (nezaradený). Členovia výboru sa majú... Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | TASR


Predseda súdnej rady si nemyslí, že príde k „zemetraseniu“ na niektorých súdoch a verí, že vzniknutá situáciu sa ľahko prekoná. „Vyvinieme všetko úsilie, aby pani prezidentka pochopila, že v niektorých prípadoch by okamžité odvolanie sudkyne alebo sudcu spôsobilo poruchu v činnosti konkrétneho súdu alebo senátov,“ uviedol Mazák.

Krok súdnej rady odvolať z funkcie sudcov starších ako 65 rokov podporujú aj členovia vládnej koalície. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) zdôraznila, že predseda súdnej rady koná tak, ako mu káže zákon a problémom je, že takto nekonalo aj predchádzajúce vedenie rady. Ministerka v tejto súvislosti predstavila zmenu ústavného zákona. Ten nastavuje povinný vekový strop na 65 rokov.