Tvrdé obmedzenia umelého prerušenia tehotenstva by ohrozili životy žien, tvrdí Amnesty International
21 | 09 | 2020 I SITA

Poslanci Národnej rady SR musia podľa Amnesty International Slovensko (AIS) odmietnuť návrh, ktorým sa majú sprísniť interrupcie. Schválenie návrhu by totiž ohrozilo zdravie a psychickú pohodu žien a dievčat. V tlačovej správe o tom informovala mediálna koordinátorka AIS Olívia Strelková. Sprísňovaniu interrupcií sa venuje novela zákona o zdravotnej starostlivosti, o ktorej bude parlament rokovať v závere aktuálnej schôdze.


Predložený návrh podľa mimovládnej organizácie zbytočne predlžuje čas na rozmyslenie podstúpiť interrupciu zo 48 na 96 hodín, zavádza nové požiadavky na povolenie vykonania interrupcie zo zdravotných dôvodov, a tiež povinnosť uviesť osobné dôvody žiadosti o interrupciu. „Je dôležité ozvať sa vždy, keď sú ohrozované a porušované ľudské práva, a to platí aj počas pandémie. Keďže rešpektujeme platné protiepidemické opatrenia, rozhodli sme sa spolu s partnerskou iniciatívou Nebudeme ticho zaplniť verejný priestor spoločne a zodpovedne, s využitím online komunikačných nástrojov," povedala kampaňová koordinátorka AIS Alexandra Demetrianová.

„Zavádzanie náročných požiadaviek, odďaľovania prístupu k zdravotnej starostlivosti a nových úrovní lekárskych povolení poruší práva žien na telesnú autonómiu, súkromie a dôstojnosť," myslí si kampaňová koordinátorka Amnesty International pre práva žien v Európe Monica Costa-Riba.

Slovákmi vyvíjaná vakcína proti COVID-19 má zatiaľ dobré výsledky
Špeciálny tím vedcov vyvinul nový typ vakcíny, ktorá v laboratóriách zatiaľ preukázala dobré výsledky. Portál tvnoviny.sk informoval, že doteraz neboli zistené ani žiadne nežiaduce vedľajšie účinky. Čítať ďalej
21 | 09 | 2020 | Natália Sollárová


Amnesty International Slovensko pripravila aj výzvu, v rámci ktorej môžu ľudia napísať e-mail alebo list poslancom parlamentu a dať tak najavo, že s navrhovaným oklieštením reprodukčných práv žien nesúhlasia. „Zároveň zbierame podpisy pod petíciu, ktorú budeme do národnej rady počas trvania septembrovej schôdze pravidelne posielať,“ dodala Demetrianová. Podľa nej opatrenia v návrhu zákona ohrozujú ľudské práva žien a nespĺňajú žiadny lekársky účel.

„Naopak, sú v rozpore s usmerneniami o osvedčených lekárskych postupoch a sledujú výlučne politické ciele. Poslanci musia takýto škodlivý zákon odmietnuť a namiesto toho sa usilovať o odstránenie už existujúcich prekážok v prístupe k bezpečným interrupciám a zabezpečenie ochrany práva každého človeka na rozhodovanie o svojom tele a reprodukčnom zdraví,“ uzavrela Demetrianová.